MUĞLA’nın Köyceğiz İlçesi ile Beyobası Beldesi’nde, hava sıcaklığının sıfırın altında 6 dereceye kadar düşmesiyle, don olayı yaşandı. İlçedeki 45 bin hektarlık alandaki narenciye bahçelerinin yüzde 80’i zarar gördü, çiftçiler yardım çağrısı yaptı.
Köyceğiz İlçesi ve çevresinde, son günlerde özellikle gece hava sıcaklığının eksi derecelere düşmesi, çiftçiye büyük darbe vurdu. Seralar ve narenciye bahçelerinde yaşanan don olayı, ürünlere zarar verdi. Narenciye ağaçlarında meyvelerden, dallardan sarkan buz sarkıtlarını görenler gözlerine inanamadı. Geçen yıllara göre bu yıl soğuk havanın beklenilenden daha erken etkili olmaya başladığını dile getiren çiftçi Ayhan Çetin, "Soğuk hava bu şekilde devam ederse, daha sıkıntılı günlerle karşılacağımızı düşünüyorum. Büyük oranda zarar gören meyvelerimizi kimseye satamayız. Bölge çiftçisi perişan oldu" diye konuştu.
ÇİFTÇİ DEVLETTEN YARDIM İSTEDİ
Bir başka çiftçi Akif Çetin, 75 yaşında olduğunu ve bugüne kadar ilk kez böyle bir don olayıyla karşılaştığını kaydetti. Çetin, "Yetkililerin acil olarak bölgeye gelip inceleme yapması gerekiyor. Yaklaşık 3 yıldır don olayıyla ilgili sorun yaşıyorduk. Ancak bu yılki çok farklı. Bu yaşıma kadar ilk kez bu kadar büyük zarar veren don yaşadık" dedi.
MALİYET ARTTI GELİR AZALDI
Yaklaşık 15 yıl önce portakalın kilogramını 40 kuruştan sattıklarını, bugün bile bu rakamlarda satış yapamadıklarını savunan Öner Gümüş, şöyle konuştu:
"Bugün bir kilogram portakalın bize maliyeti 20-25 kuruş, ancak biz bu ürünü 10 kuruşa bile satamıyoruz. Gübre ve ilaç fiyatlarına inanılmaz zamlar yapıldı. Bu don olayı iyice bitirdi bizi. Çiftçi yoğun bakımda, devletten, bizi bu yoğun bakımdan çıkartmasını bekliyoruz. Bir çok çiftçi tarlasını ipotek ettirip kredi kullandı ve borcunu ödeyemiyor. Devlet artık çiftçinin sesini duysun."
ÇETİN: DUA ETMEKTEN BAŞKA ÇAREMİZ YOK
Köyceğiz Ziraat Odası Başkanı Şaban Ali Çetin, üreticileri dikkatli olmaları konusunda uyardıklarını belirtti. Köyceğiz’de, 40’ı portakal 5’i mandalina olmak üzere toplam 45 bin hektarlık alanda narenciye bahçesi bulunduğunu son don olayıyla bu alandaki bahçelerin yüzde 80’ininde zarar oluştuğunu dile getiren Çetin, "Üretici, seradaki ürünü bütünüyle olmasa da, ilkel ısıtma yöntemleri ya da yağmurlama yaparak donma tehlikesine karşı korumaya çalışıyor. Ancak narenciye bahçeleri için dua etmekten başka çaremiz yok. Köyceğiz’de 5 bin narenciye üreticisi var, zararları büyük. Narenciye bahçelerinin don olayına karşı korunabilmesi için 'Don pervanesi' ya da 'Mini-spring' yöntemlerini kullanılabilir" diye konuştu.