MUĞLA'nın Köyceğiz İlçesi'nde etkili olan yağmurlar portakal ağaçlarını canlandırdı. Çiçeklenen ağaçlar, kartpostallık görüntüler ortaya çıkarırken mis gibi kokusu da ovaya yayıldı.
Türkiye'nin narenciye üretiminin yüzde 20'sini karşılayarak ülkenin en lezzetli portakalının üretildiği Köyceğiz'de, yağışlar üreticinin yüzünü güldürdü. İlçedeki portakal ağaçları çiçek açtı. Köyceğiz'in narenciyenin başkenti olduğunu söyleyen Köyceğiz İlçe Tarım Müdürü İsa Özden, narenciye ağaçlarının beyazlara büründüğünü belirterek portakal çiçeklerinin mis gibi koktuğunu ve insanı etkisi altına aldığını dile getirdi. Özden, şöyle dedi:
"Böyle güzel bir koku ve lezzetli narenciye bölgede yok. Narenciye'nin ana vatanı Köyceğiz'dir. Türkiye'nin narenciye ihtiyacının yüzde 20'lik bölümünü ilçemiz karşılıyor. Bölgemizin geçim kaynağı hiç kuşkusuz narenciye. Bizim ürettiğimiz lezzetli narenciye dış pazara çıkmalı. Bizim narenciyemiz her zaman daha fazla aranmalı ve dünya pazarları tarafından tercih edilmeli. Köyceğiz'de narenciye paketleme fabrikalarında kasalanan portakallar üzerine farklı marka yazılmamalı. İnşallah Köyceğiz adının markalaşmasıyla bunu da başaracağız." 
KOZMETİKTE DE DEĞERLENDİRİLİYOR
Köyceğiz'de narenciye çiçeği toplanarak kozmetik sanayide değerlendiriliyor. Üreticiler, yere dökülen ve şimdiye kadar hiç değerlendirilmeyen portakal çiçeğini toplayıp satarak, ek gelir elde ediyor. Sertifikalı yapılan hasat sonucunda kilosunu 9 TL'den satan üreticiler, organik portakal çiçeğini silme yöntemiyle toplayıp, hijyenik şartlarda temizleyerek aynı gün İzmir'deki işletmelere gönderiyor. 1 tonluk olarak yapılan ürün hasadı üreticilere yeni bir gelir kaynağı oluşturdu. Portakal çiçeği, kozmetik ve gıda sanayisinde kullanılırken, toplanan çiçekler ağaçlara zarar vermiyor ve üretimi düşürmüyor.

CK(İÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)