KONYA'da Büyükşehir Belediyesi'ne ait İzzet Koyunoğlu Şehir Müzesi ve Kütüphanesi'nde sergilenen devekuşu yumurtası büyüklüğündeki uranyumun, radyasyon yayabileceği ihbarı paniğe neden oldu. İhbar üzerine İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü yetkilileri uranyum üzerinde inceleme yaptı. Ankara'dan gelen uzman ekip tarafından radyasyon ölçüm cihazıyla gerçekleştirilen ölçümde, sergilenen uranyumda radyoaktif açıdan riskli bir durum bulunmadığı anlaşıldı.
Arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilendiği İzzet Koyunoğlu Şehir Müzesi ve Kütüphanesi'ni geçen ay gezen ziyaretçilerin dikkatini diğer maden örnekleriyle birlikte sergilenen devekuşu yumurtası büyüklüğündeki uranyum çekti. Ziyaretçiler, müze yetkililerine uranyumun radyasyon yayabileceğini söyledi. Bunun üzerine müze yetkilileri, Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'ne ihbarda bulundu. İzzet Koyunoğlu Müzesi'ne sergilenen uranyum parçasının radyasyon yayıp yaymadığını tespit etmek için kurum yetkilileri harekete geçti. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü yetkilisi Kimya Mühendisi Fatma Ökenek ile Ankara Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birliği personelinden oluşan uzman bir ekip müzeye gelerek inceleme yaptı. Kapalı cam bölmede sergilenen uranyum dışarıya çıkarılırken ekip iki adet NEB 223 radyasyon ölçüm cihazı ile ölçüm yaptı.
Yapılan ölçümler sonucunda paniğe neden olan uranyumda radyoaktif açıdan herhangi bir riskli durumla karşılaşılmadı. Uranyumun müzede sergilenmesine devam edildi. Uranyumun müzenin açıldığı 1984 yılından itibaren sergilendiği belirtildi.

MKY(İA/AAA)(FOTOĞRAFLI)