Mithat ÜNAL/ANAMUR(Mersin), () -MUZ Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Güzel, Mersin'in Gülnar İlçesi'nde kurulması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali yüzünden, bölgede üretilen ürünlere 'Nükleer Kalıntı Vardır' logosunun kullanılması gerekeceğini bunun da bölgedeki tarım üretimine büyük zarar vereceğini söyledi.
Anamur İlçesi'ndeki muz seralarında açıklama yapan Birlik Başkanı Mehmet Güzel, tarım ürünlerinin ihraç edilirken ambalajına 'Nükleer Kalıntı Vardır' logosunun vurulacak olmasının ne anlama geleceğini Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın açıklamasını istedi. Güzel, "Nükleer santrallerin 200 kilometre yarıçapı çevresinde yetişen gıda ürünleri etki altında kalır. Bu alan içerisinde kalan bölgelerde yetişen ürünlerde, 'Nükleer Kalıntı Vardır' anlamına gelen belge istenecek. Bu da Anamur ile Mersin arasındaki bölgelerde tarımın ölmesi anlamına gelir"dedi. Nükleer santrallerin yapılmasına karşı olmadığını da belirten Güzel, şu değerlendirmeyi yaptı;
"Nükleer santral Türkiye için iyi olabilir. Ama bizim bölgemizde tarımımızı yok etme anlamına geleceği düşünülmektedir. Bölgemizde yetiştirilen muz, çilek ve diğer turfanda ürünlerimizin zarar göreceğine inanıyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımızdan bu logonun ne anlama geleceğini ve tarım ürünlere zarar verip vermeyeceğini açıklamasını bekliyoruz. Bizim ihracat yapılan çileğimizden, karadutumuzdan böyle bir belge isteneceği söz konusu. Bu belge istenirse, kesinlikle dışarı ihracat yapamayız. Anamur ve Akdeniz bölgesindeki üreticinin ihraç ürünlerinde nükleer kalıntı belgesi istenmesi durumunda ihracat gerçekleşemeyecek ve zararımız çok büyük olacak."

MÜ(AŞ/OA/AK) (FOTOĞRAFLI)