Mustafa ERCAN/ MERSİN, () - MERSİN'de yapı müteahhitleri, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kampüsü içine yapılacak olan sosyal tesislere tepki gösterdi.
Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı Nesim Ekinci, düzenlediği basın toplantısında eski binasında 14 yıl hizmet veren Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin geçtiğimiz günlerde Çiftlikköy'deki yeni binasına taşındığını, üniversitenin bu bölgede sosyal tesis yapmayı planladığını açıkladı. Ekinci, "Maddi imkansızlıklar nedeniyle uzun zaman bekledikten sonra Tıp Fakültesi Hastanesi'nin Çiftlikköy'e taşınmasıyla bölgede yaşanan canlılık malumunuzdur. İnsanların rahat ulaşımı ve bol oksijenli ortamda olması bizi sevindirmişti ki; ne yazık ki, burası da tamamen hayatsız bir beton yığınına dönüştürülmek isteniyor. Edindiğimiz bilgiler ışığında, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin 30 milyon TL borcu bulunmaktadır. Ancak bu borçlanmaya karşın üniversite, şimdilerde ise, 30 bin metrekare kapalı alanı, hastanenin hemen alt tarafına otel, restoran, otopark, banka ve AVM'ler yaptırmak istemektedir, hem de sosyal tesis adı altında. Bizler bunun kamuya yarar sağlayacağını düşünmüyoruz" diye konuştu.
İHALE NEREDE YAPILDI?
Sosyal tesislerin ihalesinin kamuoyundan kaçırılarak yapıldığını öne süren Ekinci şöyle devam etti:
"Üniversite yönetimi 2013 yılının kasım ayında Başbakanlık'tan Çiftlikköy'ünde bulunan yaklaşık 29 bin metrekare tarlanın inşaat iznini almıştır. Ardından Yenişehir Belediyesi'ne ruhsat için başvuran üniversite yönetimi irtifak hakkı kullanarak söz konusu alan içerisinde sosyal tesis adı altında kapalı-açık otopark, restoran, otel, eczane, bankalar, mağazalar yapılması için 29 yıllığına yap-işlet-devret modeli ile yapım sözleşmesini bir firma ile imzalamış ve ruhsat istemiştir. Bizler şunu merak ediyoruz; İhale nerede yapıldı? Kaç firma katıldı ve bunlardan yeterlilik istendi mi? İhaleyi alan firmadan teminat alındı mı? Tüm bunlar madem yapılacaktı, hastane neden taşındı? Altyapı, asfalt ve otoparklar neden yapıldı? Nuh'un Projesi olarak adlandırılan 100 dönümlük bir alan; inşaatına başlanmış ve atıl durumda beklerken; üniversite neden hastanenin önüne otel ve AVM yaptıracaktır? Görev sürelerinin dolmasına 4-5 ay kala üniversite yönetimi, neden bu işi üstü kapalı bir şekilde ve kamuoyuyla paylaşmadan yapmıştır? 29 yıllığına kiraya verilen bu tesis hayata geçtiğinde toplam maliyetini yaklaşık 5 yıl gibi kısa bir süre içerisinde amorti edebilecekken; sadece yapılacak otoparklar dahi, kendini 3 yıllık bir sürede finanse edebilecekken 30 milyon TL borcu olan üniversite bu tesisi kendisi işletmek yerine neden 29 yıllığına vermiştir? Devletin ve vatandaşın parasına yazık değil midir?"


FOTOĞRAFLI