ANTALYA Büyükşehir Belediyesi, araştırmacı gazeteci ve yazar Uğur Mumcu'nun heykelini, katledilişinin 21'inci yıl dönümünde adını aldığı Uğur Mumcu Meydanı'na dikti. Mumcu'nun heykeli, CHP İzmir Milletvekili gazeteci Mustafa Balbay'ın da katıldığı törenle açıldı.
Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, araştırmacı gazeteci ve yazar Uğur Mumcu'nun heykelini yaptırdı. 24 Ocak 1993 tarihinde aracına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu yaşamını yitiren Uğur Mumcu'nun ölümünün 21'inci yıl dönümü nedeniyle aynı adı taşıyan meydanda heykeli dikildi. Heykelin açılışı CHP İzmir Milletvekili gazeteci Mustafa Balbay, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, Muratpaşa Belediye Başkanı CHP'li Süleyman Evcilmen, Konyaaltı Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Böcek ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti.
Tören alanında vatandaşlara seslenen Mustafa Balbay, "Demir parmaklıkların ardında adaleti beklerken, mahkeme salonlarına çıktığımızda, yargılama zulmüyle yüzyüze geldiğimizde, cezaevi koğuşunu dahi özlediğimiz anları yaşarken içimden hep, 'Balbay buralarda dimdik durmalısın. Yarın çıktığında seni çağıranların karşısında dimdik olmalısın' dedim. O gün bugündür" dedi.
ANTALYALILARIN KALBİNDE
Uğur Mumcu'nun Antalyalıların kalbinde bir anıt gibi durduğunu ve kentin en güzel yerinde bu anıtla ölümsüzleştirilerek hem Antalya hem Türkiye'ye armağan edildiğini belirten Mustafa Balbay, şöyle devam etti:
"Uğur Mumcu benim mesai büyüğümdü. Sesi hala kulaklarımda. Ankara'ya haber müdürü olarak gittiğimde her gün 11.00'de telefonlaşırdık. Sürekli haberlerin, halkın içindeydi. Onu zaten ölümsüz kılan da Uğur Mumcu'nun gazeteciliği hep halk adına yapmış olmasıdır. Uğur Mumcu'nun o dönemler bizim için çok büyük bir adı vardı ve giderek de büyüdü zaten ama ben katledildiğinde 30'lu yaşlardaydım. Uğur Mumcu öldürüldüğünde 51 yaşındaydı. Ben 54 yaşındaydım. 3 yıl fazla yaşamış olmanın, bende yarattığı fazlalıkla diyorum ki gerçekten bu aydınlarımızı en verimli çağında kaybetmişiz. Bu sadece belli bir düşüncenin değil bütün Türkiye'nin kaybıdır. Ama bizi güçlü kılan Uğur Mumcu'nun ölümsüz olmasıdır. Sizlerin yüreğinde hala yaşıyor olmasıdır."
"Uğur Mumcu'yu katlettiler, bedenini aramızdan aldılar ama ruhunu yok edemediler" diyen Balbay, şöyle devam etti:
"O sizin aranızda yaşamaya devam etti. Düşündüler ki 'biz bu aydınları katledersek, tamam bedenleri ortadan kaldırıyoruz ama ruhlarını yok edemiyoruz, ölümsüzleştiriyoruz. O zaman biz bunları tutsak alalım, pişman olsunlar, yanlış düşünmüşüz desinler, teslim olsunlar. Böylece o aydınların ruhlarını bedenlerine öldürtelim.' Yani bizim bedenimizi ruhlarımızın katili yapmak istediler ama başaramadılar, başaramayacaklar."
KIŞLALI'YI DA UNUTMADI
21 Ekim 1999'da katledilen Ahmet Taner Kışlalı'yı da anlatan Mustafa Balbay, hem halkıyla, hem devletin temel değerleriyle barışık aydınların çok tehlikeli görüldüğünü ve bu yüzden katledildiklerini kaydetti. Balbay, "Karşınızda yeniden özgür Mustafa Balbay olarak diyorum ki, Uğur Mumcu'lara, Ahmet Taner Kışlalı'lara borcumuz var. Onlara borcumuzu onların düşüncelerini iktidara getirerek ödeyebiliriz" dedi.
'YİĞİT GAZETECİ MUMCU'
Uğur Mumcu'nun yiğit, vatansever bir gazeteci olduğunu belirten Başkan Mustafa Akaydın ise "Onu minnet ve sevgiyle anıyoruz. Antalya'da bu minnetimizi göstermek için en güzide meydanlarımızdan birine ismini veriyoruz ve hep beraber heykelini açıyor, bir anlamda sevgili Uğur Mumcu'yu ölümsüzleştiriyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin yetiştirdiği en güzide hukuk adamlarından, araştırmacı gazetecilerden biri. Namuslu kalem olmanın en güzel örneklerini verdi Türkiye'de ve maalesef bunun bedelini canıyla ödedi" diye konuştu.
Konuşmaların ardından ise protokol üyeleri heykelin açılışını hep birlikte yaptı ve Uğur Mumcu heykelinin önüne karanfil bıraktı.