Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, Merkez Bankası (MB)'nın faiz kararını değerlendirdi.
MÜSİAD Genel Merkezi'nde düzenlenen Satınalma Müdürleri Endeksi'nin açıklandığı toplantıda konuşan Olpak, "Dünyanın önde gelen ülkelerinin ve özellikle Avrupa Birliği ülkelerinin büyümekte zorlandığı bir dönemde ülkemizin istikrarlı bir şekilde büyümesini önemsiyoruz. Büyümeyi son altı çeyrektir negatif etkileyen özel sektör yatırımlarının, 3. çeyrekte yüzde 5.3 arttığını da gözönüne aldığımızda bunun yaşadığımız bütün iç ve dış şoklara rağmen özel sektörün piyasaya olan güvenini gösteren önemli bir gösterge olduğuna inanıyoruz" dedi.
"REEL SEKTÖRÜN TEMSİLCİLERİ OLARAK DOĞRU BULMUYORUZ"
"Gezi olaylarından başlayarak 17 Aralık soruşturmasına kadar uzanıp bugünlere gelinen süreçte, Merkez Bankası'nın üzerinde bir faiz baskısı oluşmuştu" diyen Nail Olpak, "Biz ise Merkez Bankası'nın TL'deki değer kaybını alternatif araçlarla da giderebileceğine yönelik görüşlerimizi belirtmiştik. Aslında Merkez Bankası da farklı zamanlardaki açıklamalarında alternatif araçlar kullanarak öncelikle kur üzerindeki baskının bertaraf edilebileceğini kendisi dile getirmişti. Geldiğimiz noktada Merkez Bankası radikal bir kararla faiz koridorunda ciddi bir artışa gitti. Halbuki bir ay öncesine kadar makro ekonomik göstergeler açısından olumsuz bir tablo olmamasına rağmen yaşanan bu radikal değişikliği reel sektörün temsilcileri olarak biz doğru bulmuyoruz" diye konuştu. "UMARIZ ÜLKEMİZ TEKRAR YÜKSEK FAİZ-DÜŞÜK KUR SARMALINA GİRMEZ"
Olpak, "Şimdiyse bu politika faiz arttırımının kredi faizlerine hemen ve aşırı şekilde yansıtılarak iş hayatı ve halkın üzerinde haksız bir yük getirmesine engel olunmalıdır, diyoruz. Umarız ülkemiz tekrar yüksek faiz-düşük kur sarmalına girmez. Daha da kötüsü yüksek faiz-yüksek kur çarpıklığı da oluşmaz, dünden itibaren yaşadığımız gibi. Yine umarız en kısa zamanda bu faiz arttırımını geri alabilecek adımlar da atılabilir. Bu aşamada faiz arttırımının işletmeler üzerindeki yükünü hafifletmesi için hükümetin KOBİ'leri özellikle destekleyecek istihdamı, yatırımları ve dolayısıyla büyümeyi arttıracak ek tedbirleri acilen alması gerekmektedir. Bu noktada bu ülkenin gelişmesi için çalışan herkes, özellikle de olayların buraya gelmesine şu veya bu şekilde sebep olanlar ellerinin vicdanlarına koyarak gelinen aşamadan kimlerin mutlu olduğuna, bu bedeli millet öderken kimin hesabına ödeme yapıldığına kafa yormalı, bu vebalin altından mahşeri vicdanda verilecek hesabı da unutmamalıdırlar" ifadesini kullandı.