İSTANBUL'da yayınlanan Agos Gazetesinin, geçen 1 Kasım günü manşetten verdiği 'Manastır taşlarıyla örmüşler Muş'u dört baştan' haberini Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Kaya yalanlandı.
Agos Gazetesi geçen hafta manşetten duyurduğu 'Manastır taşlarıyla örmüşler Muş'u dört baştan' haberinde şu ifadeler yer aldı:
"1950'den itibaren Anadolu'da pek çok kilise ve manastır yerle bir edilirken, meğer 1956- 1960 yılları arası Muş Valiliği yapan Mehmet Belek döneminde Muş Suluca Manastırı da yıktırılmış ve taşları Muş Adalet Sarayı inşaatında kullanılmış. Mehmet Belek'le ilgili ulaştığımız diğer bilgi ve belgeler ise, daha sonraki yıllarda merkez valisi olarak çalıştığı ve İçişleri Bakanı Faruk Sükan döneminde '50 Ünlü Vali, Meşhur Valiler' adlı kitabın yazarlarından biri olduğu yönünde. Muş Adalet Sarayı ilk bakışta yeni bir bina gibi gözüküyor. Ancak yakınına gittiğinizde pek de öyle olmadığı anlaşılıyor. Son yıllarda dış cephesi mantolanmış, halk arasındaki deyimle köpükle ısı izolasyonu yapılmış, sıvanmış, boyanmış ve yeni bir kimlik kazandırılmış. Ancak biraz yakından ve dikkatli baktığınızda giriş kısmındaki taş kaplamaların kısmen açıkta kaldığı fark ediliyor. Muş'ta halen çok fazla sayıda insan bu taşların Suluca Meryem Ana Manastırı'ndan yıktırılarak getirildiğine tanıklık ediyor."
'BİNADA KALINTI TAŞ YOK'
Haberle ilgili açıklama yapan Muş Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Kaya, yapılan incelemede Adalet Sarayı'nın 1984-1988 yılları arasında inşa edildiğini, Vali Mehmet Belek'in ise 1956- 1960 yılları arasında görev yaptığını anımsattı. Başsavcı Hasan Kaya şunları kaydetti:
"Agos Gazetesinin manşetinde yer alan haber tamamen uydurmadır. Bina betonarme olup, dış cephesi standart sıvadır. Sıvanın dış kısmı da Ahlat'tan getirilen Ahlat taşı ile kaplıdır. Binada tarihi kalıntı olarak herhangi bir taş, bulgu da yoktur. 450 ada, 173 parsel sayılı 16 bin 441 metrekare yüz ölçümlü taşınmaz, Maliye Bakanlığının 06.04.1987 tarih ve 13342 sayılı yazısı ile Hükümet konağı yapılmak üzere Maliye Bakanlığı'na tahsis edilmiştir. Daha sonra çeşitli 450 ada, 238 parsel sayılı ve 20 bin 667 metrekare yüzölçümlü taşınmaz haline getirildiği, inşaatın 1984- 1988 yılları arasında yapıldığı ve Kasım 1988 yılında da yeni binaya taşınıldığı belirlenmiştir."