Mustafa OĞUZ/İZMİR, () - İZMİR'de, yasa dışı yollarla, Yunan adaları üzerinden Avrupa'ya gitme umudu taşıyan birçok mülteci ve sığınmacının yaşadığı Basmane semtinde, can yeleği ve can simidi satılması dikkat çekiyor.
Basmane semti, tarihi ve kültürel zenginlikleri kadar, iç savaşların yaşandığı Afganistan, Irak, Somali ve Suriye başta olmak üzere çeşitli ülkelerden gelenlerin akınına uğrayan yerlerin başında geliyor. Bu semtte, yasadışı yollarla Yunan adaları üzerinden Avrupa'ya gitme umudu taşıyan birçok mülteci ve sığınmacı yaşıyor. Semtte kiraladıkları evlerde ya da otellerde kalan yabancıların umut yolculuğu çoğu kez Ege Denizi'nin derin sularında yok olup gidiyor. Mülteci ve sığınmacıların yoğun olarak yaşadığı mahallelerde bulunan spot eşya dükkanı ve hırdavatçılarda en dikkat çeken ürünlerin başında, can yelekleri ile can simitleri geliyor. Bu ürünlerin yoğun ilgi gördüğü, müşterilerin de semte yaşayan mülteci ve sığınmacılar olduğu öne sürülüyor. Bölgede yaşayan semt sakinleri, can yelek ve can simitlerin bu dükkanlara kamyonetlerle getirildiğini belirtiyor.
Sahil Güvenlik Komutanlığı, bu yıl bu tarihe kadar Ege Denizi'nde Yunan adalarına geçmeye çalışan 5 bin 789 kaçak göçmenle 38 insan kaçakçısını yakaladı.

FOTOĞRAFLI