BURSA, ()- İNŞAAT ve Harita ve Kadastro Mühendisleri Odaları Bursa Şubeleri, BURSA’da, 5 kişinin yaşamını yitirdiği 38 kişinin de yaralandığı 2 ayrı trafik kazasıyla gündeme gelen Uludağ yeni bağlantı yoluyla ilgili incelemelerini tamamlayarak, ortak rapor hazırladı. Raporda, bağlantı yolunda iyileştirmeler yapılmazsa kazaların tekrarlanabileceğine dikkat çekilerek, yolun iyileştirmeler sonrası sadece otomobil trafiğine açılması istendi.
İnkaya-Doburca Bağlantı Yolu ile ilgili teknik raporu açıklayan İMO Başkanı Basri Akyıldız ve HKMO Başkanı Faruk Çolak, mevcut bağlantı yolunda iyileştirici düzenlemeler yapılmaması durumunda elim kazaların tekrarlanması riskinin bulunduğunu bildirdi. 1/25 bin ve 1/5 bin ölçekli imar planlarına 15 metre genişliğinde işlenen yolun mevcut haliyle bazı bölümlerde 8 metreye kadar daraldığını belirten oda başkanları, sonbahar ve kışla birlikte görülecek olumsuz hava koşullarına dikkat çekerek, yolun mevcut haliyle trafiğe kapatılması, iyileştirmeler sonrasında da sadece otomobil geçişine izin verilmesi çağrısında bulundu.
İMO ve HKMO Bursa şubelerinin ortak raporunda yolun teknik özellikleri anlatıldıktan sonra, yol boyunca uyarı ve ikaz işaretleri bulunmasına rağmen kritik geçişlerde yetersiz kaldığına işaret edildi. Karayolları standartlarının belirtildiği Karayolları Tasarım El Kitabı Tablo 3.17 ışığında mevcut yolun dördüncü sınıf yol standardında olduğuna dikkat çekilen raporda şöyle denildi:
"Bursa gibi bir metropol kentte 1. ve 2. sınıf standartların dışında yol yapılmadığı, dağlık alanlarda ise yüzde 12 eğimin aşılmamasına özen gösterildiği görülmektedir. Mevcut Karayolları Tasarım El Kitabı Tablosu’nda 4. Sınıf yol azami sınırları içinde kalıyor olmasına rağmen mevcut yolun projesinde iyileştirici düzeltmeler yapılmaması halinde meydana gelen elim kazaların tekrarlanması kaçınılmazdır. Karayollarında yatay kurp yarıçapları 50 metrenin altında öngörülmemektedir. Zorunlu durumlarda minimum 30 metreye kadar müsaade edilir iken kazanın meydana geldiği yerde yatay kurp yarıçapının 20 metre civarında olduğu görülmektedir."
Raporun öneriler bölümünde ise özellikle 'Kara nokta' olarak tabir edilen, trafik güvenliği açısından riskli bölgelerde iyileştirme çalışmalarının yapılması istenerek şöyle denildi:
"Kurp yarıçapları minimum 30 metre olacak şekilde düzenlenmelidir, İkaz ve uyarı işaretlerindeki eksiklikler giderilmelidir, 1/25 bin ve 1/5 bin ölçekli imar planlarına 15 metre genişliğinde işlenen yolun platform genişliğinin 8 metreden 15 metreye çıkarılması sağlanmalıdır. Önümüzdeki mevsimlerin sonbahar ve kış olmasından ötürü olumsuz hava koşulları da dikkate alınarak yolun mevcut haliyle trafiğe kapatılması, iyileştirmeler neticesinde sadece otomobil trafiğine açılması sağlanmalıdır."

FOTOĞRAFLI