Sayın Yazıişleri müdürlerine;
'Muğla'ya Trüf Mantarı Ormanı' başlıklı haberimizi, ormanın oluşumuyla ilgili kaynağından yapılan teknik düzeltme nedeniyle yeniden veriyoruz.
------------
YENİDEN

Cavit AKGÜN/MUĞLA, () - FRANSA'da gurmelerin tercih ettiği, 'kralların yiyeceği' ve 'siyah elmas' olarak bilinen, Avrupa'da kilosu 1000 eurodan başlayan fiyatla satılan trüf mantarının Muğla'da yapay ormanı oluşturuluyor.
Muğla’da Orman Bölge Müdürlüğü ve Sıtkı Koçman Üniversite işbirliğinde 40 dekarlık bir alanda 'yapay trüf ormanı' oluşturuluyor. Orman Genel Müdürlüğü’nce 2014-2018 yıllarını kapsayan Trüf Ormanı Eylem Planı kapsamında yürütülen çalışmada, Muğla’da köküne trüf mantarı aşılanmış bin meşe fidanı toprakla buluşturulacak. Koordinatörlüğünü Orman Genel Müdürlüğü Başmüfettişi Artvin eski Orman Bölge Müdürü Ömer Naci Kaya’nın yaptığı projenin üniversite ayağının koordinatörlüğünü ise Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Türkoğlu yürütecek.
Muğla’da Kötekli Kampüsü yanında oluşturulacak yapay trüf mantarı ormanı için hazırlıklar son aşamaya geldi. Proje Koordinatörü Başmüfettiş Ömer Naci Kaya, Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Doç. Dr. Aziz Türkoğlu, Orman Bölge Müdür Yardımcısı Özkan Şahin, Odun Dışı Ürünler Şube Müdürü Yüksel Yanmadık, Muğla Orman İşletme Müdürü Ali Yapmış ve teknik elemanlardan oluşan heyet, köküne trüf mantarı aşılanmış meşe ormanı oluşturulacak alanda incelemelerde bulundu.
İl Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, Trüf Ormanı Eylem Planı kapsamında çalışmaların yürütüldüğünü belirterek, "Projenin koordinatörleriyle bir araya geldik ve son çalışmaları gözden geçirdik. Ormanın yapılacağı alanda incelemelerde bulunduk. Türkiye’nin değişik yerlerinde toplam 38 hektar trüf mantarı ormanı oluşturulacak. Hazırlanan eylem planına göre Muğla’da 4 hektar yapay trüf ormanı oluşturulması planlandı. Eylem planının startını önümüzdeki günlerde bölgemize gelecek olan bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu verecek" dedi.
5 ila 20 santimetre derinliğinde meşe ağacının köküne bağlı olarak yetişen ve sadece özel eğitimli köpekler tarafından bulanabilen trüf mantarı için daha önce Denizli’de 20 ayrı orman oluşturulmuştu.
Trüf mantarı, Avrupa’da kilosu 3 bin euroya kadar alıcı buluyor.