Mustafa SARIİPEK/MARMARİS (Muğla), () - MUĞLA'nın Marmaris ile Ula İlçesi'nde çevreci ve değişik platform üyelerinin başlattığı 'Kıyına sahip çık' kampanyası büyüyor. Marmaris ve Ula'da gerçekleşen kıyı eylemlerinin ardından farklı gruplar birlikte eylem kararı için toplanma kararı aldı. Akyaka Platformu Üyesi Serdar Denktaş, Kıyı Kanunu'nun uygulanması için valilik ve kaymakamlıkları göreve davet edeceklerini söyledi.
Muğla genelinde Kıyı Kanunu'nun 6'ncı maddesindeki 'Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz. Duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz' şartının ihlal edildiği gerekçesiyle yapılan eylemlere hız verileceği ve grupların ortak karar alacağı açıklandı. Marmaris İçmeler Mahallesi'nde bir vatandaşın ücret ödemeden denize girdiği için tartaklandığı iddiası ve Ula İlçesi Akyaka Mahallesi'ndeki Orman Kampı'nın tel örgüler ve demir kapılarla kapatılıp halkın serbest girişinin engellenmesi üzerine hem kara hem de denizde çeşitli eylemler yapılmıştı.
Valilik ve kaymakamlıkların kanunların uygulanmasını sağlamak zorunda olduğunu kaydeden Akyaka Platformu Üyesi Serdar Denktaş, "Biz Muğlalı platform ve dernek üyeleri olarak birbirimizi ve kampanyalarımızı takip ediyoruz. Amacımız bir bütünlük oluşturmak ve bütün basın bildirileri ile gazetelerde çıkan haberleri dosya haline getirerek onları göreve davet etmek. Marmaris'te çeşitli kişilerle görüştüm. Ayrıca Muğla'da Mimarlar Odası ve Akdeniz Yeşiller Derneği toplantılar düzenleyecek. Önümüzdeki günlerde bir toplantı yaparak yol haritası çizeceğiz. Sivil toplum örgütlerinin bir araya geleceği buluşmadan önemli bir karar çıkmasını bekliyoruz" dedi.
HERKESİ GÖREVE DAVET ETTİ
Serdar Denktaş Akyaka eyleminden sonra tüm platform üyeleri ve duyarlı vatandaşlardan Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) mektup göndermelerini istedi. Denktaş, örnek metni de paylaşarak tüm Akyakalılara çağrıda bulundu. Denktaş'ın örnek metninde şu ifadelere yer verildi:
"Ula İlçesi'ne bağlı Akyaka Mahallesi'nde Muğla'ya Hizmet Vakfı tarafından işletilen Akyaka Orman Kampı'nda taş evlerin bulunduğu alan tel örgülerle çevrilerek bu bölümde halkın deniz kıyısına erişimi engellenmiştir. Ayrıca bu alana iki tane giriş kapısı yapılmış ve her iki kapının üzerine de, 'Apart sakinleri dışında girmek yasaktır' ve 'Dikkat Köpek Var' tabelaları asılarak, halk yasal haklarını kullanmaktan tehditle caydırılmak istenmektedir. Kıyı Kanunu'na aykırı olan ve suç teşkil eden bu uygulamanın derhal durdurulmasını, oluşturulan engellerin kaldırılmasını ve sorumluları hakkında yasal işlem başlatılmasını talep ediyorum."

FOTOĞRAFLI