MUĞLA’nın Ortaca İlçesi'nde, arıcıların sorunları masaya yatırıldı. Çam balı üretiminin devamı için yapılması gerekenlerin anlatıldığı toplantıda, Muğla çam balına kimlik kazandıracak projeyle ilgili bilgi verildi.
Ortaca Halk Eğitimi Merkezi’nde düzenlenen toplantıya Ortaca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Okan Bilgiç, Halk Eğitim Müdürü Naim Özer, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin ve çok sayıda arıcı katıldı.
Dünyada 64 milyon kovan bulunduğunu ve 1 milyon 550 bin ton bal üretildiğini belirten MAYBİR Başkanı Ziya Şahin, Türkiye'de ise 6 milyon 724 bin kovanda yaklaşık 93 bin ton bal üretildiğini ifade etti. Türkiye'deki çam balının büyük kısmının Muğla'da üretildiğini vurgulayan Şahin, "Muğla'daki 4 bin 813 arıcı, 870 bin 751 kovanda yaklaşık 20 bin ton çam balı üretimi gerçekleştiriyor. Üretimin devamı için çam ormanlarımızı korumalıyız" dedi.
Ormanlık alanlarda maden ocakları açıldığını ve yapılaşma olduğunu bildiren Şahin, çam balı üretiminin devamı için bal alanlarının ayrılması gerektiğini söyledi. Ziya Şahin, çam ağacının ekonomik ömrünün yasal olarak 160 yıl olduğunu belirterek, "Çam ağacının ekonomik ömrü eskiden daha kısaydı. Çam balının sürdürülebilirliği için geçen yıl düzenlenen kongrede Basra böceğinin faydalı böcekler statüsüne alınması konusunda Bakanımız söz verdi. İnşallah arıcılarımız böylece daha da rahatlayacak" diye konuştu.
C4 ŞEKER ORANI TESPİT EDİLECEK
Muğla'da organik arıcılık yapılabileceğini dile getiren MAYBİR Başkanı Ziya Şahin, MAYBİR olarak Muğla çam balına kimlik kazandırmak için yaptıkları çalışmalarla ilgili şunları söyledi:
"Kentimizde bir arıya şeker vermeden 9 ay bal üretilebilecek bir ortam var. Yüzyıllardır üretilmesine rağmen Muğla çam balının kimliği konusunda çalışma yapılmamış. Muğla çam balının içerisinde bulunan C4 şeker oranın tespiti ile ilgili MAYBİR, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Muğla Ticaret Borsası işbirliğinde proje yaptık. Proje halen devam ediyor. Tamamlandığında baldaki C4 oranını ve kimliğini Avrupa'da bir bilimsel dergide yayımlatacağız, bilimsel bir kongrede sunacağız. Böylece C4 sorununu da kaldırmış, balımıza kimlik kazandırmış olacağız."
Arılarda sık görülen 'varroa' hastalığına da değinen Şahin, bu hastalıktan kurtulmanın yolunun toplu mücadeleden geçtiğine işaret etti.
Açılış konuşmaların ardından Gıda Mühendisi Yasin Kırgız ve Veteriner Sezai Erginoğlu, katılımcıların sorularını yanıtladı.