Sebile ÇETİN/BURSA, ()-CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, Bursa’nın Mudanya İlçesi’nde 1 Eylül-11 Ekim tarihleri arasında CHP’li Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ile birlikte Barış Festivali düzenleyeceklerini belirterek, “Mudanya Mütarekesi’ni Türkiye, İtalya, Yunanistan, İngiltere, Fransa adına imzalayan devlet büyüklerinin çocukları ve torunlarının katılımıyla barışı yeniden imzalayacağız” dedi.
CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, Bursa’nın dünya kentleri arasında yer alması için sürdürmesi gerekli projeleri anlattı. Erdemir, bu yüzyılın kentlerin yüzyılı olacağını belirterek, rekabetin ölçeğinin kentler olduğunu kaydetti. Bursa’nın dünya ile rekabet edecek kentlerden birisi olduğunu vurgulayan Erdemir, kenti keşfedilmeyi bekleyen bir hazine olarak nitelendirdi. Bursa’nın dünya kenti olması için neler yapması gerektiğini anlatan Erdemir, kentin milyonlarca turisti çekebilecek bir konuma gelmesi gerektiğini vurguladı. Bursa’da turistleri çekebilecek yıldızlı restoranlarır olmadığını ifade eden Erdemir, “Bursa’ya gelen turisti iki gün bile tutamıyoruz. İstanbul ve İznik dünyada biliniyor. Bursa böyle bir hazinenin üzerinde oturuyor. İznik Hıristiyanlık tarihi için önemli. Kent aynı zamanda Osmanlı'ya başkentlik yaptı. Bu değerleri en iyi şekilde anlatacak bir marka ajansına ihtiyaç var. Kentin tüm özellikleri dünyaya anlatılmalı. Bursa’nın ihtiyacı olan bir sinerji” dedi.
BARIŞ FESTİVALİ DÜZENLENECEK
Bursa’nın sanayi odaları, turizmcisi, sivil toplum örgütleri, belediyeler, valilik işbirliği ile bu çalışmaları yürütmesi gerektiğini ifade eden CHP Bursa Milletvekili Erdemir, Bursa’nın tuğla üzerine tuğla koyarak büyümek yerine vites büyütme modeline geçmesi gerektiğini belirtti. Bursa için hazırladıkları projeleri aktaran Erdemir, “Bursa’nın bazı değerlerini ön plana çıkartacağız. Birinci projemiz Mudanya’da belediye başkanı ile birlikte Mudanya Mütarekesi'nin 92’nci yılında 1 Eylül Dünya Barış Günü’nden başlayarak 11 Ekim Mudanya Mütarekesi’nin imzalandığı güne kadar ‘Barış Festivali’ düzenlemek. Mudanya Mütarekesini Türkiye, İtalya, Yunanistan, İngiltere, Fransa adına imzalayan devlet büyüklerinin çocukları ve torunlarının katılımıyla barışı yeniden imzalıyoruz temasıyla Mudanya’da büyük bir etkinlik planlıyoruz. Etkinliğe dört ülkenin büyük elçilerini davet ettik. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Stefano Manservisi’yi de davet edeceğiz. Birkaç kuruluşta barış temalı etkinlikler düzenlemeyi planlıyor. Uluslararası basında da olumlu tepkiler aldık. Hedefimiz 11 Ekim’de dünyanın öncelikle Mudanya’ya dolayısıyla Bursa’ya gelmesi. Kentimizin dünyada duyulması. İkincisi önemli bir hazine olan İznik. Roma Antik Tiyatrosu’nda önergelerimizle kazılar devam ediyor. Bu ufak bir başlangıç olarak görelim. Bu yıl içinde UNESCO’nun Geçici Dünya Mirası listesinde İznik’te var. İznik kabuğunu kırmaya çalışan bir yerleşim görünümünde. İznik tek başına 1 milyon turist çekebilir. Bursa’nın dünyada tanınmasının itici gücü olabilir. İnanç turizminin en önemli 3-4 kentinden biri olabilir. Bunu yapmak için altyapıyı hazırlamalı, kültürel mirasın korunmalı, nitelikli turisti ağırlayabilecek yerler oluşturulmalı” diye konuştu.
ÖZGÜR ORTAM OLUŞTURULMALI
Yazılım Vadisi’nin Bursa için diğer bir proje olduğunu kaydeden Erdemir, kentler arasında Türkiye’nin en az ağlayan bebeğinin Bursa olduğunu söyledi. Yazılım Vadisi için yerel yönetimin Bursa’da özgür, demokratik ve markaların yatırım yapabileceği bir ortam oluşturması gerektiğine dikkat çeken CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, bu avantajların sağlanmaması durumunda orta gelir tuzağından kurtulmanın mümkün olmadığını dile getirdi. Bursa’nın üretimine rağmen milli ekonomiden daha fazla pay alması için talep etmesi gerektiğini vurgulayan Erdemir, sivil toplum kuruluşlarının milletvekillerini bir araya getirerek Bursa için projeleri belirleyebileceklerini sözlerine ekledi. 

(FOTOĞRAFLI)