BURSA’nın Mudanya İlçesi’nde, yapımı tartışmalara neden olan antik kent Myrleia Antik kentinin bulunduğu bölgeyle ilgili inceleme yapan mahkemenin atadığı bilirkişi raporunu mahkemeye gönderdi. Raporda, bölgenin 3’üncü değil, 1'inci derece arkeolojik sit alanı olduğu bildirildi.
Bölgede TMMOB’un düzenlediği toplantıya katılan Mudanya Belediye Başkanı CHP’li Hayri Türkyılmaz, belediye olarak bölgenin satın alınarak müzeye dönüştürülmesi için çalışma başlattıklarını söyledi.
Uludağ Üniversitesi, 2010 yılında Bursa’nın Mudanya ilçesinde 1.derece sit alanı olan Myrleia Antik Kenti Bölgesi'nin yakınında yaptığı yüzey çalışması sırasında yoğun seramik parçalarına rastlayınca Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na bölgenin 1'inci derece sit alanı ilan edilmesini önerdi. Koruma kuruluysa tarihi limanı 3’üncü derece sit alanı ilan ederek imara açtı. Ardından Tesco Kipa Kitle Pazarlama Şirketi de 23 Eylül 2012 tarihinde aldığı ruhsatla bölgede süpermarket yapımına başladı. Süpermarketin temel kazıları sırasında antik kentin M.Ö. 7'nci Yüzyıl'a ait duvarı ile heykellere rastlanınca sivil toplum örgütleri, süpermarket inşaatının durdurulması için koruma kuruluna başvurdu. Koruma kurulu, 13 Şubat 2013 tarihli 1584 sayılı kararla Myrleia Kenti'nin 3. derece sit alanı olarak kalmasını uygun bularak kent üzerine yapılan süpermarketin devam ettirilmesine karar verdi.
Kurul tarafından verilen özel izinle antik kentin üzerinde yapılan süpermarketin inşaatı bitti. Yaklaşık 20 metre uzunluğa ve 2 metre genişliğe sahip 2700 yıllık kent duvarları ve tarihi kalıntılar, süpermarketin bodrum katında cam çerçeve içine konuldu. Etrafı cam çerçeveyle çevrilen tarihi kalıntılar süpermarketin içinde müşterilere sergilenmesine itiraz eden sivil toplum örgütleri ve Mryleia Antik Kenti Platformu yürütmeyi durdurma talebiyle Bursa 1. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Yürütmeyi durdurma talebini kabul eden mahkeme bölgenin incelenmesi için bir bilirkişi heyeti görevlendirdi.
Bilirkişi heyetinin raporunu mahkemeye sunması dolayısıyla TMMOB Mryleia Antik Kent Platformu süpermarketin önünde basın toplantısı düzenledi.
Platformun basın toplantısına Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Mudanya Belediyesi CHP meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı. TMMOB İl Koordinasyon Sekreteri ve Myrleia Antik Kent Platformu üyesi Remzi Çınar yaptığı açıklamada, iki yıldan beri mücadelenin sürdürüldüğünü belirterek, şöyle dedi:
"2 yıldan bu yana sürdürdüğümüz haklı mücadelemiz ve haklı ve hukuki mücadelemiz sonucunda bugün önemli bir noktaya geldik. Sürecin başından beri hukuksuzluğuna ve tarihimize vereceği zararlara dikkat çektiğimiz ve inşaatının devam etmesine izin veren kurulu kararına karşı açılan davada, bilirkişi heyeti gerekli incelemeleri yaparak raporunu mahkemeye teslim etmiştir."
KAMU YARARINA DEĞİL
Bilirkişi heyetinin raporunun sürecinden başından beri vurgu yaptıkları tüm konularda haklılıklarını ortaya koyduğunu kaydeden Çınar, "Hukuksuz AVM, inşaatının yapılmasında rolü olan başta ilgili firma ve Bursa Kültür varlıklarını koruma bölge kurulu olmak üzere rant peşinde koşanların suratına adeta bir tokat gibi çarpmıştır" dedi.
Bilirkişi raporunda, tüm bu alanda gerekli bilimsel metotlarla gerçekleştirilecek kazı çalışmalarından elde edilecek bilgilerin ülkemiz arkeolojisi için paha biçilmez değerde olduğunun vurgulandığını anlatan Çınar’ın verdiği bilgiye göre raporda şöyle deniliyor:
"Kazı çalışmalarına paralel sürdürülecek konsolidasyon, restorasyon çalışmaları ve çevre düzenlemeleri ise bölge turizmine değer katacak çok önemli kalıcı faaliyetler olacaktır. Sergilemeye dönük bu tarz düzenlemelerin ana işlevi açığa çıkarılan mimarisinin uygun konstrüksiyonla korunması ve bu ana işleve saygılı sergileme yöntemleriyle teşhiri olmalıdır. Bursa Koruma Bölge kurulunun 27.04.2012 tarih ve 712 sayılı kararı ile 3 derece arkeolojik sit alanı olarak belirlenmiş alanda ortaya çıkarılan bulgu ve buluntular kültür varlığı veya kalıntısı bulunması olasılığı olan bir alan değil, arkeolojik döneme ait kent kalıntılarının ve yerleşim alanlarının yer aldığı bir alan olduğunu göstermektedir. Bu durumda korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının tespit ve tescili hakkında yönetmeliğin 3 maddesine göre davaya konu parsellerin 3 derece değil 1 derece arkeolojik sit alanı maddesine göre davaya konu parsellerin 3 derece değil 1 derece arkeolojik sit alanı olarak belirlenmiş olması zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Kültür varlıklarını koruma yüksek kurulunun 658 ve 37 sayılı ilke kararlarına koruma yöntem ve tekniklerine ve kamu yararına uygun olmadığı görüşündedir."
Çınar, AVM nin tamamen ortadan kaldırılıp antik kentin tamamen ortaya çıkarılarak halka açılıncaya kadar mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.
"MÜZE YAPACAĞIZ"
Mudanya belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz da, Kipanın bulunduğu yeri almak ve müze haline getirmek istediklerini belirterek, "Belediye başkanı olarak bende Myrleia antik kent platformu üyesiyim Mudanya belediyesi olarak bu tür tarihi değerlerimizin gün yüzüne çıkarılmasından yanayım. Belediye olarak burayı alarak tamamen halkımızın istifadesine sunmak istiyorum. Müze olarak hizmet vermesi ve değerlerimizin korunarak halka gösterilmesinden yanayım. Bunun çalışmalarına belediye olarak başlıyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI