MARDİN'in Nusaybin İlçesi'nde Kültür ve İnanç Parkı Projesi kapsamında Mor Yakup Kilisesi'nde arkeolojik kazı çalışmaları yeniden başladı.
Nusaybin'in Mor Yakup Mahallesi'nde bulunan ve Kültür ve İnanç Parkı Projesi kapsamında Mor Yakup Kilisesi'nde 9 ay sürmesi planlanan arkeolojik kazılarda, Nusaybin Belediyesi ve Mardin Müzesi arkeologlarından oluşan 20 kişilik ekip görev alıyor. 2013-2014 yılı arkeolojik kazı çalışmalarının daha çok kilise alanının güney, batı ve güney batısında yer alan açmalarda yoğunlaştığı ve çalışmalar sırasında çevre düzenlemesi de yapıldığı belirtildi. Projenin bir ayağı olan arkeolojik kazı çalışmalarının 2014 Haziran ayında sona ereceği bildirildi.
BELEDİYE BAŞKANI ZİYARET ETTİ
Kazı ekibini ziyaret ederek bilgi alan Nusaybin Belediye Başkanı BDP'li Ayşe Gökkan şunları söyledi:
"Zeynel Abidin Cami ve Mor Yakup Kilisesi, yüzyılardır ilk günkü gibi yan yana durarak bütün halklar ve inançlar tarafından kabullenmiştir. En önemlisi de bu tarihi canlandırmaya çalışmaktır. Bunun için belediye olarak kısıtlı imkanlarımızla çalışmaları başlatmış ve ardından ÇEKÜL Vakfı, Mardin Müzesi bu projeye dahil oldu. 13 yıldır Nusaybin Belediyesi bu projeye epey katkılar sunmuştur. Bu proje halklar arasındaki çatışmalı ortamları inançlarla bütünleştirecek barışçıl bir projedir. Arkeolog ve Sanat tarihçileri çalışmalara katılmıştır. Şu anda gelinen aşama çok önemlidir. Çünkü Zeynel Abidin Camisi Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilmekte, Mor Yakup'ta ise kazı çalışmaları yapılmaktadır. Mor Yakup Kilisesi'nin tanıtılması için 8 akademisyen 1 ay boyunca çalışma yaptı."
Kültür Bakanlığı, Mardin Valiliği, ÇEKÜL Vakfı, Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Nusaybin Belediyesi'nin işbirliğiyle Kültür İnanç Park Projesi 2000 yılında başlatılan çalışmalar devam ediyor.