Erhan GÖĞEM/KIRIKKALE, () - KIRIKKALE Makine Kimya Enstitüsü Kurumu (MKEK) tarafından üretilen ilk yerli milli piyade tüfeğinin sevkiyatı yapıldı. MKEK Silah Fabrikası'nda yapılan törenden sonra milli piyade tüfeğinin ilk sevkiyatı, Ankara Yenikent'te bulunan 11'inci İkbal Bakım Merkezi Komutanlığı'na gönderildi.
MKEK Silah Fabrikası çıkış kapısında bekleyen kamyonların önünde toplanan fabrika çalışanları ile yetkililer, eğitim mermisi ile uğurlama atışı yaptı. Sevkiyat, tören ve dualar eşliğinde yapıldı. Üretim kısım müdürü Mehmet Topluoğlu, yaptığı açıklamada silah fabrikasının mühendisleri, işçileriyle beraber ilk defa özgün, yerli bir silah olan milli piyade tüfeğini yaptıklarını söyledi. Üretimi tamamlanan 200 milli piyade tüfeğinin Ankara Yenikent 11'inci İkbal Bakım Merkezi Komutanlığı'na gittiğini belirten Topluoğlu, şunları kaydetti:
"Güzel bir proje çalışması oldu. MKEK silah fabrikasının mühendisleri, işçileriyle beraber ilk defa özgün, yerli bir silah ortaya çıktı. Bu hafta içinde de askeriyenin komuta kademesine sunuldu. Kurmay başkanlarına, kuvvet komutanlarına, oradaki öngörülerde çok üst düzeyde beklentilerinin üzerinde bir piyade tüfeğinin projesinin yapılarak seri üretim aşamasına geldiğini söylediler. Buda bizi ayrıca gururlandırdı. Emsallerinden çok üstün özellikleri olan bir silah. İlk sipariş ve üretim Silahlı Kuvvetlerimize yapıldı."
Türk Metal sendikası Kırıkkale Şube başkanı Mürsel Öcal ise konuşmasında, "Bugün hem Kırıkkale hem de MKEK için tarihi bir gün. Her şeyi ile yerli üretimimizin son safhasına geldik. Bugün birliklere gidiyor. Bunda emeği geçen mühendislerimize, müdürlerimize, işçi arkadaşlarımızın hepsine gönülden teşekkür ediyoruz. Bu silah her şeyiyle bizim arkadaşlar. Bugünden sonra yapılacak olan anlaşmalarla fabrikanın kapasitesinin yettiği kadar, üretimi, montajı, testleri, satışı hepsi MKE üzerinden olmalı. Bunun haricindeki bir şeyi biz kabul etmiyoruz. Bundan sonra da kabul etmeyeceğiz" dedi.

EG (AY/BT) (FOTOĞRAFLI)