Tufan HAMARAT / İZMİR, () - MISIR’ın Luksor Kenti'nde düzenlenen Uluslararası Tekvando Şampiyonası’nda müsabaka sırasında fenalaşarak düşüp yaşamını yitiren Seyithan Akbalık’ın (21) ailesi otopsi raporunun halen çıkmadığını, ancak  çocuklarının ölümünde ihmal olduğunu iddia etti. Oğlunun Mısır’da çektirdiği son fotoğraflarına bakıp gözyaşı döken anne Dilek Akbalık, "Seyithan’ın vefatından sonra, internetten görüntülerini izleme fırsatı bulduk. Maçındaki son anını da izledim, çok zor oldu ancak izledim ve orada müdahalenin geç yapıldığını gördüm" dedi. Aile, Mısır’a giden Türk kafilesinde doktorun bulunmadığını savundu.
İzmir’de 12 yaşından bu yana profesyonel olarak maçlara çıkan milli tekvandocu Seyithan Akbalık, olimpiyatlara katılmak amacıyla puan toplamak için, Uluslararası Tekvando Şampiyonası’na katılmak üzere Mısır’a gitti. Geçen 16 Şubat’ta müsabaka sırasında fenalaşıp yere yığılan genç sporcu müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Geride, hayalleri, gözüyaşlı babası Erdal Akbalık (44), annesi Dilek Akbalık (43) ve kardeşi Eyüp Akbalık (16) ile yakınlarını bıraktı. Tek hayali olimpiyatlarda şampiyonluğu elde ettikten sonra kazanacağı parayla kirada oturan annesine mütevazı bir ev almak olan genç sporcunun ölümünün ardından bazı gazetelerde çıkan haberler aileyi adeta yıktı.
'SAHİP ÇIKILSAYDI ÇOK FARKLI OLURDU'
Oğlunun spordan para kazanmadığını ve başarılı bir sporcu olmasına rağmen sahip çıkılmadığını anlatan anne Dilek Akbalık, Seyithan Akbalık’ın Mısır’da çektirdiği son fotoğraflarına bakarak gözyaşı döküyor. Türkiye Tekvando Federasyonu’ndan bazı yetkililerin kendilerine ulaştığını, ancak yeterli bilgi veremediklerini dile getiren anne Akbalık şunları anlattı:
"Seyithan’ın vefatından sonra, internetten görüntülerini izleme fırsatı bulduk. Çok zor oldu ama son maçındaki görüntüleri izledim. Orada müdahalenin geç olduğunu gördüm. İlk olarak Türk masör geliyor, sonra iki Mısırlı sağlık görevlisi geliyor. Yaklaşık 1.5 dakika sonra İngiliz doktor geliyor. Bu süre içinde benim çocuğuma neden müdahale edilmedi? Federasyon’dan, kalp krizi geçirdiğini, müdahalede bulunulduğunu, ancak kurtarılamadığını söylediler. Otopsi raporu henüz çıkmadı. Ben bir anne olarak ihmal olduğunu düşünüyorum. 1.5 dakikada bir insan kurtarılabilir. Belki hayata dönmeyecek ama en azından gerekenin yapıldığını bilirsem gönlüm biraz daha rahat edecek. Heyette Türk doktor yokmuş. İzlediğimiz kadarıyla görüntülerde de yoktu. Olimpiyat Şampiyonu olabilecek bir çocuktu o. Avrupa Şampiyonluğu var. Meksika, Kore, Japonya ve Almanya gibi birçok yere gitti. Başarılı bir çocuktu ama ona sahip çıkılmadı. Belki sahip çıkılsa daha farklı olurdu."
FEDERASYON’DAN KAMPANYA
Alanya’daki Türkiye Şampiyonası’ndan sonra Federasyon’dan bazı yetkililerin evlerini ziyaret ettiğini de belirten anne Dilek Akbalık, milli sporcu Seyithan’ın hayalini yerine getirmek için bir kampanya başlatıldığını, ancak bundan önce ölümünün tam olarak aydınlatılması gerektiğini söyledi.
SEYİTHAN’IN ÖLMESİ Mİ GEREKİYORDU?
Yeğeninin ölümünden bir süre sonra son maçı defalarca izlediklerini dile getiren dayı Barış Tarakçı da şöyle konuştu:
"Basında çıkan bazı haberleri gördük ve bu bizi derinden üzdü. Olayların sorumlusu aileymiş gibi yansıtıldı. Eğer suçlanması gereken birisi varsa, en son biz olmalıydık. Federasyonun prosedürüyle ilgili birçok sıkıntının olduğunu düşünüyorum. Yani 3 bin sporcuyu bünyesinde barındıran bir federasyon aile hekiminden alınan bir raporla nasıl yetinir? Sporcuların düzenli sağlık kontrolü neden yapılmıyor?  Bu nedenle ben ihmal olduğunu düşünüyorum. Seyithan müsabakada düştükten sonra başına toplananlar arasında Türk doktor yoktu. Çocuğa 1.5 dakika sonra müdahale ediliyor onu da yapan İngiliz doktur."
'OĞLUM İLK KEZ OY KULLANACAKTI'
Ölümünün ardından Seyithan Akbalık’ın seçmen kağıdı da evine getirildi. Anne Dilek Akbalık, "Oğlum ilk kez oy kullanacaktı, ancak bugünleri göremedi" diyerek gözyaşı döktü. Büyük üzüntü yaşayan Eyüp Akbalık ise ağabeyinin yatağında uyuyup, eşofmanlarını giydiğini belirtti. Genç sporcunun ailesi, Seyithan’ın ölümüyle ilgili detaylı bir inceleme yapılmasını istedi.

TH(İÖ/COŞ) (FOTOĞRAFLI)