MİMARLAR Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Manisa'nın Soma ilçesindeki özel bir şirkete ait kömür ocağında meydana gelen faciada hayatını kaybeden işçilerin iş kazasına maruz kalmadığını, belirtirken, bunun bir cinayet olduğunu öne sürdü. Candan, "Emekçilerin yaşamını piyasa insiyatifine terk eden, iş cinayetlerini artıran nitelikte 'taşerön ve İstihdam Yasası' mutlaka geri çekilmelidir" dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Bakanlıklar Olgunlar Sokak'ta bulunan Madenci Heykeli önünde sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcileri ile birlikte basın açıklamasında bulundu. Tezcan, beraberindekilerle birlikte madenci heykeline karanfil bırakıp, saygı duruşunda bulunduktan sonra basın açıklamasında bulundu. Candan, yaşanılan bu büyük acı nedeniyle kaybedilen yurttaşları saygı ile anıp, ailelerine ve topluma başsağlığı, maden ocağında mahsur kalan emekçilerin bir an önce kurtarılmalarını ve yaralıların sağlığına kavuşturulmasını dilediklerini belirtti. Tezcan açıklamasında, "Bu kaza ile 2013 yılı Ekim ayında verilen, ancak TBMM gündemine 2014 yılının Nisan ayı sonunda gelebilen, Soma'daki maden ocaklarında meydana gelen kazalarla ilgili araştırma önergesinin AKP milletvekillerinin oyu ile reddedildiği bilinmektedir. iktidarın emek ve can güvenliği karşısında tavrı, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda çözüm önerilerini ve katkıları reddetmesi, sorumlular ve çalışma koşulları hakkında bir araştırmaya dahi tahammül edememesi ile bir kez daha anlaşılmıştır.

Hükümetin kamu denetimini, işçi sağlığı ve iş güvenliğini yok sayan anlayışının, sermayenin azami kar hırsı, özelleştirme, sendikasızlaştırma, taşeronlaştırma ve çalışanlar aleyhine oluşturulan politikalar, güvenlikle ilgili yapılması gereken harcamaların gereksiz masraf olarak görülmesi, ülkemizde bugüne kadar pek çok çalışanın hayatına mal olmuş ve olmaya devam etmektedir. oysa tüm dünyada olduğu gibi özellikle emeğe dayalı çalışmanın ve iş gücünün yoğun olduğu ülkemizde işçi sağlığı ve iş güvenliği, üzerinde durulması gereken öncelikli bir konudur" dedi.

Tezcan, iş güvenliği ve işçi sağlığı ile ilgili mevzuattaki yetersizlikler ve gerekli denetimlerin yapılmaması nedeniyle karşılaşılan iş kazalarının kamu vicdanını son derece rahatsız eden önemli bir toplumsal sorun haline geldiğini belirtti. Tezcan açıklamasının devamında, "İş yerlerinin denetimi ve gözetimi devletin asil görevlerindendir. Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanılğı bu anayasal görevini 2004 yılından bu yana özel sektöre devretmek için elinden geleni yapmakta, Hükümet açılan davalarda verilen kararları etkisiz kılmak için sürekli yasa ve yönetmelik değişikliği yapmaktadır" dedi.

Tezcan, AKP iktidarının gündeminde bulunan çalışma alanındaki sorunları daha da büyütebilecek, emekçilerin yaşamını piyasa insiyatifine terk eden, iş cinayetlerini artıran nitelikte 'taşerön ve İstihdam Yasası'nun mutlaka geri çekilmesi gerektiğini söyledi. Tezcan, "Çalışma yaşamı, iş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili tüm yasa/mevzuat dözenlemeleri, bu alanla ilgili emek ve meslek örgütlerinin önerileri dikkate alınarak yapılmalıdır. Bu bir iş kazası değil, cinayettir. Soma'da iş cinayetine kurban edilen emekçileri bir kez daha saygı ile anıyor kurtarma e yaraların sarılmasını, sorumlular hakkında soruşturmaların biran önce tamamlanmasını bekliyoruz" dedi.

 (AY/HÖ) (FOTOĞRAFLI)