DENİZLİ’de Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) 59'uncu kuruluş yıldönümü etkinlikleri, Valilik önündeki törenle başladı. İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Oktay Ulutaş, mevcut iktidar döneminde büyük baskılarla karşı karşıya kaldıklarını ileri sürdü.
TMMOB’un 59'uncu kuruluş yıldönümü etkinlikleri Valilik önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunduğu törene çok sayıda mühendis mimar ve şehir plancısı katıldı. TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Oktay Ulutaş konuşmasında TMMOB’nin kuruluş süreci ile ilgili bilgi verdi. 1954 yılından bu yana 18 Ekim’i kapsayan haftanın Mühendislik ve Mimarlık Haftası olarak kabul edildiğini belirten Ulutaş, ülke genelinde 24 oda ve yaklaşık 425 bin üyeye sahip olduklarını kaydetti.
Mimar ve mühendis örgütleri üzerinde ciddi baskılar olduğunu dile getiren TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Oktay Ulutaş, “Kurulduğu günden bu yana, emekten ve halktan yana olan TMMOB, demokrasi ve insan haklarının hayata geçirilmesi için mücadele etmiştir. Bu uğurda büyük bedeller ödemiş, ancak çağdaş Türkiye’ye giden yolda her zaman demokrasi ve hukukun üstünlüğünü savunmuştur. Her türlü gerici, baskıcı ve militarist anlayışın karşısında olmuştur. Tüm gücünü üyelerinden alan TMMOB kamu çıkarlarını ve kamusal denetimi savunmuş aklın ve bilimin ışığında yürümüştür. Yaklaşık 60 yıldır kuruluş ilkeleri ve ülke çıkarlarından ödün vermeyen örgütlülüğümüz, hemen her dönemde siyasi iktidarlarla zaman zaman ters düşmüş ve saldırılara uğramıştır. Ancak ne yazık ki, bu saldırıların en büyüğü mevcut iktidar döneminde yaşanmaktadır” dedi.
Ulutaş, özellikle son 10 yılda TMMOB ve odalara karşı yok etme girişimleri olduğunu, bunların akıl almaz boyutlara ulaştığını dile getirerek, “AKP iktidarı rant eksenli politikaları, özelleştirmeleri ve 'Ben ne istersem yaparım' mantığı ile hayata geçirdiği uygulamalarına engel olarak gördüğü örgütlülüğümüzü yok etmek amacıyla gece yarısı operasyonları düzenlemiştir. Demokrasi ve hukuku hiçe sayarak bir gecede torba yasalarla TMMOB ve bağlı odalarımızı işlevsizleştirilerek yok edilmek istenmiştir. Tarım alanları, ormanlar, akarsular, madenler, kentler her türlü kamusal denetimden kaçırılarak peşkeş çekilirken, bunun önünde engel olarak görülen bizlerin iktidarın hedef tahtasında olması da elbette ki kaçınılmazdır. Bunca yıllık iktidarları döneminde eğitimin sorunlarını çözmek yerine 72 bin teknik öğretmene göstermelik sınavla mühendislik unvanı vermeye çalışan zihniyeti sizler de çok iyi tanıyorsunuz. Ancak bu zihniyetin bilmediği bir şey var. TMMOB’un tarihi aynı zamanda mücadelelerin tarihidir. Kurulduğu günden bu yana halkın çıkarlarını ülkemizin çıkarlarını savunan bizleri bu yok etme ve işlevsizleştirme çabaları bizi yolumuzdan döndüremeyecektir. Bizler birilerini oyuncağı değil onurlu ve uygar bir Türkiye için çalışmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.
Kuruluş kutlamalarının hafta boyunca çeşitli etkinliklerle süreceği bildirildi.