ORMAN ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, Türkiye'de doğada korunan alan oranının son 10 yılda 2.5 kat arttığını söyledi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün düzenlediği iki günlük 'Doğa Turizmi ve Biyolojik Çeşitlilik Sempozyumu' Kocaeli'deki Kartepe Green Park Resort Otel'de 370 bilim adamı ve uzmanları katılımıyla başladı. Kocaeli bölgesinin 1650 metre rakımıyla en yüksek kesimi olan Kartepe'de gerçekleştirilen sempozyuma Kocaeli Vali Yardımcısı Şükrü Çakır, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Akıncıoğlu ile bilim adamları ve uzmanlar katıldı.
DOĞAYI KORUMAK BİLMEKLE BAŞLAR
Yaklaşık 370 kişilik katılımla gerçekleşen sempozyumun açılışında bilgi veren Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, Türkiye'de biyolojik çeşitlemelerle ilgili çalışmaları bir sempozyum ortamında bilim adamlarıya tartışacaklarını belirterek, "Yaklaşık 370 kişi iki gün boyunca Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğini konuşacak. Doğa korumasını, biyolojik çeşitliliğinden doğa turizmine geçişle ilgili olarak bileşenleri konuşacağız. Bu hem farkındalık açısından önemli, hem de bilim camiasıyla kamu yönetiminin biraraya gelmesi açısından son derece önemli bir uygulamadır. Doğayı korumak bilmekle başlar. Bilmediğiniz tanımadığınız bir yeri koruyamazsınız. Biz yaklaşık 20 milyon liralık bir bütçeyle Türkiye'nin biyolojik çeşitlilik envanterini çıkartıyoruz. Nerde neyimiz var. Bunların ne kadarı hassas, ne kadarı yaygın, ne kadarı kritik ve ne kadarı yok olmak üzere olduğunu resmi rakamlarla ortaya koymamız gerekir" dedi.
Ahmet Özyanık konuşmasında, "Biyolojik çeşitliliğin korunmasının üç aşaması vardır. Birincisi türlerin korunması, ikincisi bu türlerin yaşadığı alanları korumak, üçüncüsü ise genetik kaynakların korunmasıdır" diyerek bakanlık olarak her üç alanda da ciddi çalışmalar yaptıklarını belirtti. Özyanık, Türkiye'de doğa korumanın en önemli kriteri olan korunan alan oranında son 10 yıl da 2.5 kat arttığını da söyledi.
Bugün başlayan sempozyum yarın yapılan önerilerin değerlendirilmesi, bildirilerin sunulmasıyla sona erecek.

EA(MB/AAA) (FOTOĞRAFLI)