Gürkay GÜNDOĞAN- Cenk TOPCU/ZONGULDAK, () - ZONGULDAK Milli Eğitim Müdürlüğü'nce okullara gönderilen yazıda, Soma'daki maden faciasının ardından kentte yapılan eylemlere öğrencilerin zorla veya ikna yoluyla götürüldüğü belirtilerek bu kişilerin tespit edilmesi istendi.
Soma'daki maden faciasının ardından Zonguldak'ta düzenlenen bazı eylemlere lise öğrencileri de katıldı. 15 Mayıs'ta ise sadece liselilerin katıldığı eylemde öğrenciler Madenci Anıtı'ndan Maden Şehitleri Anıtı'na kadar sloganlarla yürüyerek protestoda bulundu.
İl Milli Eğitim Şube Müdürü Armağan Gürgenç imzasıyla okullara gönderilen yazıda, Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvuran velilerin, çocuklarının okuldan ikna veya zorlama ile bilgileri dışında alınarak sokak gösterilerine götürüldüğünü ilettikleri belirtildi. Yazıda, şöyle denildi:
"Eğitim almak üzere okula gelen öğrencilerimiz, okuldan çıkartılıp eylemlere götürülmektedir. Okul yönetimi olarak öğrencilerimizi bu tip eylemlere katılmaya zorla veya ikna yolu ile teşvik edenlerin tespit edilmesi, ailelerin konu ile ilgili olarak okul yönetimi ve rehber öğretmeni nezdinde bilgilendirilmesi, yapılan davranışın sonuçlarının velilere ifade edilmesi, yapılan görüşmelerin bir tutanakların müdürlüğümüze gönderilmesini rica ederim."
ÖĞRENCİLER YAS ÇERÇEVESİNDE ANMA YAPMIŞTIR
Eğitim-İş Zonguldak Şubesi Başkanı Metin Kahveci ise İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün, öğrencileri bazı öğretmenlerin eyleme teşvik ettiğini düşünerek bu yazıyı gönderdiğini ileri sürdü. Öğrencilerin Soma'daki cinayete karşı duyarlı davranarak içlerinden gelen iç güdüyle davrandıklarını belirten Kahveci, "Bu çerçevede bakıldığında öğrencilerin bu olaydan gerçekten üzüldüğünü ve bu üzülmelerine karşılık bu anlayış içerisinde hareket ederek üzüntülerini ifade ederek bir şekilde demokratik tepkilerini ortaya koyduklarını görüyoruz. Öğrenciler bu tür eylemlere kendi istekleriyle katılıyorlarsa kimsenin bir şey yapmaması gerekir. Sadece ulusal bir yas çerçevesinde bir tepki bir anma olayı gerçekleştiriliyor."
İl Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek ise konuyla ilgili çok şikayet aldıklarını, bu yüzden böyle bir çalışma başlattıklarını söyledi.

GG(EE/BT) (FOTOĞRAFLI)