Burak GEZEN/MİDİLLİ, () - YUNANİSTAN'ın Midilli Adası'nda, 1825 yılında Kulaksızzade Mustafa Ağa tarafından yaptırılan Yeni Cami'nin restorasyonu için Belediye Başkanı Spiros Galinos söz verdi. AB destekli fonlar ve yapılacak yardımlar ile caminin restore edilip gerekirse müze olarak ziyaretçiye sunulacağı kaydedildi.
Türklerin Midilli olarak bildiği Yunanistan'ın Lesvos Adası, turizm sezonuyla birlikte hareketlendi. Türk Mahallesi olan Pano Skala bölgesindeki Eski Çarşı, Türk turistlerin en çok beğendiği ve ilgi gösterdiği yerler arasından bu yıl da öne çıktı. Ermou Caddesi'ni arşınlayan turistler cami, hamam gibi Osmanlı mimarisinin en güzel örnekleri ile buluşup yüzyıllar öncesine yolculuk yapmanın imkanına kavuştu.
Midilli'nin en zengin Müslüman ailesi Kulaksızzadelerden Mustafa Ağa tarafından 1825 yılında yaptırılan Yeni Cami'nin görevli eksikliği nedeniyle kapalı olduğunu gören Türk turistler, hayal kırıklığına uğradı. Lesvos Belediye Başkanı Spiros Galinos, seçim süreci nedeniyle nisan ayından bu yana görevli olmadığı için kapalı kalan caminin 1 hafta içinde yeni görevlendirme ile tekrar ziyarete açılacağını belirtti. Caminin hafta sonları kapalı olmasından dolayı Türk turistlerden özür dileyen Belediye Başkanı Spiros Galinos, "Cami, bu hafta sonundan itibaren cumartesi ve pazar günleri ziyarete açılacak. Bu tarihi yapıların bu şekilde olması sizleri üzdüğü kadar bizleri de üzüyor. Bunlara bir turizm kaygısıyla değil de kültürel anlamda kaygıyla bakıyoruz. Sizler gelip burayı gezeceksiniz, parasal anlamda tabi ki bize bir katkısı olacak. Ama uzun süreçli bir düşüncemiz var bizim. Bu camiyi daha güzel şekilde sizlerin hizmetine sunmak istiyoruz. Belki de ibadete açılabilir. Onu çok iyi bilemiyorum. Ama en azından müze olarak da olsa açmak istiyoruz. Zaten Avrupa Birliği'nden gelen fonlarımız var. Atina ile görüşüyoruz. Restorasyonuna ekim ayından itibaren başlayıp, önümüzdeki seneye yetiştirmek istiyoruz. Bu cami çok önemli. Restore edilmesiyle ilgili Türk devletinden de destek bekliyoruz. Yine Türk yöneticilerinden restorasyonu konusunda öneriler de bekliyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI