Ezgi ÇAPA- İdris TİFTİKÇİ/İSTANBUL, () MHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Rasim Acar, projelerini açıkladı. Acar'ın projeleri arasında, "Günlük 1 TL'ye sınırsız ulaşım, 5 yılda 575 km metro, Büyükçekmece ile Küçükçekmece'ye 'yüzen otobüs' de var. Acar, Mahmutbey-Kavacık-Kurtköy bandı için de TEMBÜS adını verdiği ekspres otobüs koyacaklarını belirterek, mesai saatlerine de trafiğin rahatlaması  için yeni düzenleme getireceklerini,  gişelerin tamamını İstanbul dışına taşıyacaklarını söyledi.

MHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Rasim Acar 30 Mart yerel seçimler öncesinde 14 başlıkta geliştirdikleri 53 proje hakkında bilgi verdi. Grand Cevahir Hotel'de düzenlenen basın toplantısına, TBMM Başkanvekili Meral Akşener, MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, MHP İstanbul İl Başkanı Abdurrahman Başkan, belediye başkan adayları ve partililer katıldı.

20 YILDA İMAR KOMİSYONLARINA GİREN DOSYALARIN HACMİ 1 TRİLYON DOLAR
MHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Acar, İstanbul'un son 20 yılda imar komisyonlarına giren dosyaların ekonomik hacminin 1 trilyon dolar olduğunun altını çizerek "Son 10 yılda 4 bin imar planı değişikliği yaşandı. Bir alışveriş merkezine parsel bazında yapılan imar değişikliği ile 3,5 milyar dolar rant sağlandı. Yıllardır imar değişikiliği üzerinden rant ekonomisi sağlanarak belli gruplara peşkeş çekiliyor. Bu kaynaklarla 3 değil 23 defa bütün problemler çözülebilir" dedi.

Demokratik, katılımcı ve şeffaf bir yönetim sağlayacaklarını ifade eden Acar, 'İstanbul Danışma Meclisi' ile önceki dönemlerde İstabul'a hizmet etmiş akademisyen, sivil toplum kuruluşu üyesi, Belediye Başkanı, meclis üyesi gibi kimseleri rutin toplantılarla bir araya getireceğini, İstanbul'u birlikte yöneteceklerini vurguladı. Projelendirme süresinin kurumsallaştırılacağını söyleyen Acar, süreçlerin kimseye iltimas tanınmadan, denetime açlık ve şeffaf şekilde ilerleyeceğini kaydetti.

HADIMKÖY'DEN KURTKÖY'E EKSPRES OTOBÜS: TEMBÜS
İstanbul'da 15'in üzerinde kurumun ulaşım konusunda çalışmalar yürüttüğünü vurgulayan Acar, yetki karmaşasını ve koordinasyon eksikliğini gidermek için ulaşım otoritesi kuracaklarını söyledi. Yeni tramvay, teleferik hatları ve havaray sistemleri ile İstanbul trafiğinde yeni adımların atılacağını belirten Acar, TEM otoyolu üzerinden Hadımköy'den Kurtköy'e kadar transit toplu taşıma sistemi kuracaklarını belirtti.

TEMBÜS adını verdiği projesinden de söz eden Acar, "TEM üzerinde sadece 1 şeritte yatay boya işaretlemesiyle yapacağımız yol üzerinde, Mahmutbey-Kavacık-Kurtköy bandında yolcu indirme-bindirme yapacak transit seferler yapıyoruz. İki havalimanının birbiriyle entegrasyonun sağlayacak bir sistemdir. TEM otoyolunun taşıma kapasitesinden istifade edeceğiz" dedi.

5 YILDA 575 KM METRO
Yeni transfer merkezleri ile ulaşımın rahatlatılacağını belirten Acar, zemin altı ve katlı otopark çözümleri ile de İstanbullunun otopark sorununa çözüm bulacaklarını ifade etti. Metro yatırımlarına öncelik tanınacağının altını çizen Rasim Acar, 5 yılda 575 km metro hattı düzenleyeceklerini vaad etti.

ERDEK-YAKUPLU RO-RO HATTI
İstanbul'da deniz ulaşımını etkin hale getirmek için eski iskeleleri hizmete açacaklarını söyleyen Acar, yeni deniz ve feribot hatlarının da devreye gireceğini söyledi. Acar, Erdek-Yakuplu arasında oluşturulacak bir hatla şehirlerarası transit yük ve yolcu taşımacılığı konusunda kolaylık sağlanacağını belirtti.

GÖLLERDE YÜZEN OTOBÜS
Kısa mesafelerde hem karada hem denizde giden bir yüzen otobüs sistemini devreye sokacaklarını belirten Acar, "Özellikle Büyükçekmece ve Küçükçekmece göl bölgeleri ve kısa mesafelerde kara bağlantısını kurabileceğimiz yerlerde yüzen otobüsler kullanacağız" dedi.

GİŞELER KALKIYOR
Cep otogarları ile trafiğin rahatlatılacağını söyleyen Acar, gişelerin de kaldırılacağını belirterek, "Gişeler Ulaştırma Bakanlığı'nın İstanbullu'ya verdiği en büyük eziyetlerden bir tanesi. Yıllardır insanımız ödediği vergilerle, gişelerde tahsil edilen paralarla bu otoyolların bedelini ödedi. Şehir içinde asla gişe olamaz. Bu gişelerin tamamının Mahmutbey ve Çamlıca başta olmak üzere İstanbul sınırına taşıyacağız" dedi.

MESAİ SAATLERİNE DÜZENLEME
Mesai saatlerinde yapılacak düzenlemenin İstanbul'un ulaşımında rahatlama sağlayacağını da anlatan Acar, "Organize sanayi bölgelerini saat 7'de, kamu kuruluşlarını saat 8'de, okulları saat 9'da başlayacak şekilde bir planlama yaparsak İstanbul'da yoğun saatlerde yolculuk taleplerini ciddi anlamda organize etmiş oluruz" şeklinde konuştu. 

GÜNLÜK 1 TL'YE SINIRSIZ ULAŞIM
İstanbul'da 24 saat toplu ulaşımın sağlacağını belirten Acar, günlük 1 TL'ye sınırsız ulaşım imkanı vereceklerini vurguladı. İstanbul'daki araç filosunu doğalgazlı otobüslerle yenileyerek daha ucuza ulaşım sağlayacaklarını kaydeden Acar "İETT malesef yanlış yönetilmesinden dolayı yılda 300 milyon doların üzerinde zarar ediyor. Biz bu zararı sıfıra indireceğiz. Ulaşımı da vatandaşımıza en ucuz şekilde hizmet olarak sunacağız" dedi.

ENGELLİLERE BÜYÜK ÖNEM
İstanbul'a 2 tane botanik park ile ekolojik parklar yaparak vatandaşların şehir hayatında kırsalı da görebilecekleri alanlar oluşturacaklarını belirten Acar, topoğrafyanın uygun olduğu yerlerde bisiklet yolarının oluşturulacağını söyledi. Engellilerin İstanbul'da engelsiz bir yaşam sürdürmeleri için gerekli düzenlemlerin yapılacağının altını çizen Acar, "Hiçbir işletmeye engellilerle ilgili düzenleme yapmadığı sürece ruhsat vermeyeceğiz. Bu tür düzenlemeler yapan firmalara teşvikler yapacağız" dedi.

Marina ve yat limanları ile balıkçı barınaklarının yapılacağını belirten Acar, sahil ve plaj düzenlemeleri ile sahil seyir teraslarının inşa edileceğini söyledi. Kadın iletişim ve gençlik merkezlerinin kurulacağını anlatan Acar, ilçelerde kreş ve çocuk yuvaları açılacağını belirtti. Deniz suyunun arıtılarak ikinci bir şebeke hattıyla kullanılacağını anlatan Acar, "Deniz suyu arıtma sistemi pahalı bir sistem olsa da kuraklık ile karşı karşıyayız. Deniz suyunu basit yönetmelere arıtarak özellikle sahil bölgelerinde ikinci bir şebeke kurarak evimizin diğer ihtiyaclarını karşılayacağız" dedi.

İSTANBUL'A TURİZM, ÇEVRE, AFET MASTER PALNALARI
İstanbul'un olası bir afet durumunda, bunu en az zararla atlatabilmesi için Afet master planının yapılacağının altını çizen Acar, İstanbul'un çevre değerlerini analiz ederek geleceğe taşınması konusunda da çevre master planı oluşturlacağını vurguladı. Öte yandan Acar, turizm master planı ile de İstanbul'un yılda en az 50 milyon turisti ağırlamayı hedefledikleri söyledi.

MHP 373 BELEDİYEYE SAHİP
Acar konuşmasının ardından MHP ilçe belediye başkan adaylarını sahneye çağırdı, adaylarla poz verdi. MHP İstanbul İl Başkanı Abdurrahman Başkan da "MHP olarak Türkiye'de toplam 373 belediyeye sahibiz. Türkiye'deki belediyelerimizin başarıları, bizim İstanbul için neler yapabileceğimizin de birer teminatıdır" dedi.

3.KÖPRÜ BAŞI AĞRIYAN BİR HASTAYA KANSER İLACI VERMEKTİR
Basın mensuplarının 3.köprü ve 3.havaalanına ilişkin sorularını yanıtlayan Acar, şöyle konuştu:

"3.köprünün halen ulaşım planlaması yapılmamış. 3. köprüyle yapılmış bir ihtiyaç analizi, etüt yok. İstanbul'un değerlerinin gelecek nesillere kalabilmesi için bu büyük projelerin öçncelikle planlama açısından değerlendirilmesi, ihtiyaç olup olmadığının analiz edilmesi, farklı bir şekilde karşılayabilecek durumdaysak alternatiflerinin düşünülmesi gerekmektedir. Bu etütler, analizler yapılmış olsa ve sonunda 'köprü ihtiyaçtır' dense 3 değil 13 tane yapılsın. Köprünün 3'üncü 5'inci olmasına karşı değiliz. Projenin temel özelliği İstanbul'un geleceği olan orman alanları ve içme suyu havzaları üzerinde inşa edilmesi. İstanbul'un bütün doğal değerleri burası. Bu ihtiyacı farklı yönden giderebiliyorsan, denizi kullanarak farklı bir şekilde çözebileceksen bunların etüdünü yapmak lazım. Bunların hiçbiri yapılmadan 'başı ağrıyan bir hastaya kanser ilacı vermektir. İlla 3. havalimanını yapmak, İstanbul'a bir isim daha kazandırmak istiyorsak neden İstanbul'un geleceği olan orman alanları ve içme suyu havzaları üzerine yapıyoruz? İstanbul'un dışına yapamaz mıyız?"

İstanbul'un en önemli rant alanlarından birinin hafriyat dökümü olduğunu söyleyen  Acar, "3. havalimanı için 5 milyar Euroluk hafriyat dökümü yapılacak. 3. havalimanı projesi sadece ve sadece hafriyat dökümü için yapılan bir projedir" dedi.

EÇ (MK) (FOTOĞRAF)