Osman Nuri BOYACI/ DENİZLİ, () - DENİZLİ'nin merkez ilçelerinden Merkezefendi'de, Belediye Meclisi'nde ihtisas komisyonlarda mahkeme kararıyla yer almayı başaran MHP Grubu, Büyükşehir Belediye Meclisi'nde de komisyonlara girmeyi başardı. Ak Parti, MHP ve CHP Gruplarının ortak önergesiyle Büyükşehir Belediye Meclisi'nin bugün yapılan oturumunda 8 ihtisas komisyonunun üye sayısı 5'ten 6'ya çıkarıldı ve her komisyona 1 MHP'li üye seçildi.
Merkezefendi Belediye Meclisi'nin Nisan ayı oturumlarında yapılan ihtisas komisyonu seçimlerine, MHP'li üyeler çoğunlukları olmadığı gerekçesiyle alınmadı. MHP'li Meclis Üyesi Yusuf Garip'in açtığı davada, Denizli İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurdu. Komisyon üyelerinin belirlenmesinde nispi temsilin değil basit usul yönteminin uygulanması gerektiğine hükmetti. Mahkemenin kararı üzerine geçen hafta Merkezefendi Belediye Meclisi olağanüstü toplandı. 5'er üyeli dört komisyon seçimleri yenilerek her komisyona 1 MHP'li üye alındı.
Geçen hafta MHP'nin önergesi üzerine Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi'nde de aynı konu gündeme geldi. Ak Parti, CHP ve MHP Grubu'nun ortak önergesiyle ihtisas komisyonlarına MHP'li üye alınması talep edildi. Konu komisyona gönderildi. Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi'nin bugün yapılan Ağustos ayı son oturumunda, komisyonun olumlu raporu okundu.
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Osman Zolan, büyükşehir belediyesi ile ilgili herhangi bir mahkeme kararının olmadığını, üç grubun ortak önergesi ve demokrasinin gereğiyle mecliste grubu bulunan siyasi partilerin komisyonlarda temsil edilmesini istediklerini, mahkeme kararının bu konuda kendilerine bir ışık verdiğini belirtti. Başkan Zolan, "Nisan ayında komisyonlarımızın seçimleri öncesinde de söylemiştim. Gönlüm, tüm siyasi partilerin komisyonlarda temsil edilmesinden yanaydı. Ancak, bu konuda hukuki bir ışık yoktu. Komisyonları dokuz üyeli yapsak bile MHP Grubu temsil edilemiyordu. Biz de nispi temsil yöntemiyle komisyonlarımızı belirledik. Ama Merkezefendi Belediyesi'yle ilgili bir mahkeme kararı oluştu. Bu da bize bir gerekçe ve ışık oluşturdu. Bizimle ilgili herhangi bir mahkeme kararı yok. Ama demokrasi gereği olarak MHP'li üyelerin komisyonlarda olmalarını istiyoruz" dedi.
Denizli Büyükşehir Belediye'nin 75 üyeli Meclisi'nde 5'er kişilik 8 komisyonun üye sayısının 6'ya çıkarılması ve 1 MHP'li üyenin komisyonlara seçilmesi oybirliğiyle kabul edildi. 51 Ak Parti, 17 CHP ve 7 MHP'li üyenin bulunduğu mecliste, Nisan ayında yapılan seçimlerde belirlenen komisyon üyelerinin görevlerine devam etmelerine, komisyonların görev süresinin Nisan 2015'e kadar sürmesine ve her komisyona 1 MHP'li üye alınması da oy birliğiyle kabul edildi.
Yapılan oylamada 1 Nolu Bayındırlık ve İmar Komisyonu'na Ahmet Durmaz, 2 Nolu Bayındırlık ve İmar Komisyonu'na İsmail Onat, Çevre ve Sağlık Komisyonu'na Özer Küçükçal, Plan ve Bütçe Komisyonu'na Mustafa Yüksel, Eğitim ve Kültür Komisyonu'na Yusuf Garip, Ulaşım Komisyonu'na Hüseyin Sürer, Genel İşler Komisyonu'na Ahmet Durmaz ve Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu'na Hüseyin Sürer MHP'li üyeler olarak seçildi. MHP Grup Başkanvekili Yusuf Garip, meclis üyelerine gösterdikleri yaklaşım nedeniyle teşekkür etti.

FOTOĞRAFLI