TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Manisa İl Kadın ve Genç Girişimciler Kurulu ile Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) işbirliğinde kadın ve genç girişimcilerin özendirilmesi amacıyla hayata geçirilen ’Koçluk Sistemi’ projesi kapsamında girişimcilik dersleri başladı. İlk dersi bir zamanlar ders gördüğü amfide bu kez eğitmen olarak öğrencilerin karşısında çıkan Manisa TSO Yönetim Kurulu Üyesi Gökmen Gökdede verdi.
CBÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nda ’Girişimcilik’ dersini seçen 50 öğrenciye TOBB Manisa İl Kadın ve Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi üyeleri tarafından dersler verilmeye başlandı. TOBB Manisa İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Nilgün Aksoy ile geçtiğimiz günlerde başlayan ders programı Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve TOBB Manisa İl Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Üyesi Gökmen Gökdede ile devam etti. Bir zamanlar ders gördüğü amfide bu kez eğitmen olarak öğrencilerin karşısında çıkan Gökmen Gökdede, öğrencilere girişimci olmanın yolları, girişimciliğin önemi, ticari hayatta yaşanan sıkıntılar ve çözüm önerileri hakkında yaklaşık 2 saat süresince bilgi verdi.
ARAŞTIRMACI OLMANIN YOLLARI
Öğrencilere ilk olarak Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın yapısı ve çalışmaları hakkında bilgi veren Gökdede, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın iş dünyasının en büyük çatı örgütü olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı olan bir kurum olduğunu söyledi. Gençlere iyi bir araştırmacı olmaları konusunda tavsiyelerde bulunan Gökdede, “Hiçbir zaman ben bilirim diye düşünmeyin. Her zaman araştırmacı olun. Bir işe başlarken önce maliyet hesabı yapmalısınız. Ticarette sabit giderler var. Dükkan kirası, personel gideri, ofis gideri gibi kalemleri iyi hesaplamanız gerekiyor. Girişimci ruhunuzu işinize yansıtmanız sizi başarıya götürür. İş hayatında önünüze bir takım engeller çıkabilir. Hayal kırıklıkları yaşayabilirsiniz. Bu yüzden kolay pes etmeyin. İletişim çağında yaşıyoruz. Dünya o kadar küçüldü ki, cebimize kadar girdi. Ben Çin’den Hindistan’dan ürünler getirdim ve sattım. Dünya pazarlarını takip edin. Günümüzde ticaret sanal ortama doğru hızla kayıyor. Bundan 5 yıl önce sanal ortamda ticaretin payı yüzde 1 yada 2’ler civarındayken, şuanda bu pay yüzde 30’lara ulaştı. Öğrenci olmak iş hayatına katılmaya bir engel değil. Derslerinizden arta kalan zamanlarda sivil toplum kuruluşlarının çatısı altında yer alan oluşumlarda yer alın” diye konuştu.
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası ile Celal Bayar Üniversitesi arasında yapılan protokol ile ’Girişimcilik’ dersini seçen öğrenciler görecekleri derslerin yanı sıra, TOBB Manisa İl Kadın ve Genç Girişimciler Kurulu Üyelerinin iş yerlerinde haftada en az 2 saat olmak üzere uygulamalı girişimcilik eğitimi alacak.

MHÖ (İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)