MEZOPOTAMYA Vakfı, çok dilli ve çok kültürlü Mezopotamya Üniversitesi'ni kurma hazırlıkları çerçevesinde, yol haritasını belirleme amacıyla çalıştay düzenledi. Bugün başlayan stratejik plan ve fizibilite raporu taslak çalıştayı, yarın Ankara'da bakanlar ve siyasi partilerin grup başkanvekilleriyle yapılacak görüşmeyle devam edecek.
Kürtçe ve daha bir çok dilde eğitim verebilecek Mezopotamya Üniversitesi'nin açılması için kurulan Mezopotamya Vakfı, stratejik plan ve fizibilite raporu taslak çalıştayı bugün sabah saatlerinde başladı. Aralarında rektörlük, rektör yardımcılığı ve dekanlık yapmış 15 profesör, 10 doçent olmak üzere toplam 35 akademisyen ile Diyarbakır ticaret ve sanayisine yön veren işverenler ve sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşan toplam 70 kişi, Silvan Yolu üzerindeki Tenkokent'te biraraya geldi.
VAKIF ÜYELERİ YARIN ANKARA'YA GİDİYOR
İlk konuşmayı yapan Mezopotamya Vakfı'nın Mütevelli Heyeti Başkanı ve Türk Tabipler Birliği eski başkanı Dr. Selim Ölçer Kürtçe ve Türkçe yaptığı konuşmada, vakfın misyonu ve vizyonu hakkında bilgi verdi. Dr. Ölçer şunları söyledi:
"Bizler çok önemli bir misyonu üstlendiğimizi biliyoruz. Bölgedeki bilimsel, özerk, üretken eğitim araştırma hizmeti verebilecek bir üniversiteyi yaratmak amacıyla bir araya geldik. 288 insan dayanışma için vakıf kurdu. Yönetim kurulu olarak bir yol haritasını belirlemek için bu toplantıları yapıyoruz. Bu çalıştayda ortaya çıkacak fikirler bize rehberlik edecek. Burdan çıkacak fikirler üniversitenin vizyonunu, misyonunu belirleyecektir. Bölgeye hizmetlerin sunulması açısından çok önemli olacaktır. Yarın çalışmaların tanıtımında Milli Eğitim Bakanlığı ve siyasi parti grup başkanvekilleriyle görüşeceğiz. Parlamentodaki süreçte kanunların geçmesi için yardım isteyerek katkılarını talep edeceğiz."
'AZGIN ZİHNİYETİN BÜTÜN ÇABALARINA KARŞIN'
Daha sonra konuşan Mezopotamya Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Diyarbakır Tabipler Odası eski başkanı Dr. Selçuk Mızraklı da, üniversitenin kurulma aşamasında nasıl bir yol haritası olması konusundaki düşüncelerini açıkladı. Bölgedeki kentlerin, eğitim alanında Türkiye genelinde sonlarda yer aldığını kaydeden Dr. Mızraklı şöyle konuştu:
"Burda bu coğrafyada da yüzyılları aşan, adeta bu coğrafyayı çölleştiren, bu coğrafyanın değerlerinin açığa çıkmasını engelleyen azgın zihniyetin bütün çabalarına karşın, isterseniz aydınlanma çabaları deyin, isterseniz özgürlük hareketi deyin. Adına ne denirse densin, bir halk ayağa kalkıyor, toprak suyla buluşuyor, hareketlilik başlıyor." Mezopotamya Vakfı kurucu üyelerinden Dr. Mehmet Dursun da, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki özellikle eğitim alanındaki istatistiki bilgiler ile Türkiye ve Avrupa'daki şehirlerle kıyaslayarak, bölge illerinin ne kadar geri kaldığını anlatan bir sunum yaptı.