ANTALYA'nın Akseki İlçesi'nde çok eski bir gelenek sürdürülerek, mezarlıkta yemek verildi.
Eski bir Türkmen geleneği olan 'mezarlık yemekleri', yeni Büyükşehir Yasası ile mahalleye dönüşen Değirmenlik Köyü'nde düzenlendi. Köy mezarlığında kurulan sofraya Akseki Belediye Başkanı Ak Partili İsmet Uysal, muhtar ve vatandaşlar katıldı. Değirmenlik Mahallesi Dernek Başkanı İbrahim Yılmaz, köylerinde her yıl bu yemeğin düzenlendiğini anlattı. İbrahim Yılmaz, bu gelenek hakkında şu bilgiyi verdi:
"Türkmenler, her yıl türbe etrafında toplanarak şenlik yapardı. Yakın zamana kadar, benim çocukluğumda da mahallemizde arife günü mezarlıkta topluca iftar yemeği verilirdi. Mezarlığa her aile evinde ne pişirmişse onu getirirdi. Mahalle halkı topluca ölülere dua ederdi."
Köyde 'Erenler', 'Yeni Mezarlık', 'Türbiye' ve 'Medrese' adlarında 4 mezarlık bulunduğunu anlatan İbrahim Yılmaz, "Köyde 'Mezarlık yemekleri' olarak adlandırılan anane, her yıl ağustos ayında yapılır. Yemekler sıraya konarak verilir. Yemeklere Değirmenlik köylüleri yardımlaşarak katkıda bulunur" dedi.
Ay sonuna kadar devam edecek etkinlik kapsamında her hafta köydeki dört mezarlıktan birinin çevresinde yemek verilecek. Yemekte konuklara geleneksel yiyecekler olan kavurma, pilav, ayran ve peleze tatlısı ikram ediliyor.

FOTOĞRAFLI