KÜTAHYA’nın enerji zengini ilçesi Simav’daki Eynal Kaplıcaları’nda 1 milyon lira harcanarak meyve ve sebze kurutma tesisi kuruldu.
Simav Belediyesi’nin desteğiyle 400 metrekare kapalı alan üzerine inşa edilen aylık 60 ton kapasiteli tesiste, jeotermal enerji kullanılarak mantar, şeftali, çilek, brokoli, erik, domates, maydanoz, lahana, havuç ve ıspanak gibi ürünler kurutulacak. Kurutulan doğal besinlerin paketlenmiş numuneleri Avrupa’ya ihraç edilecek.
Tesis sorumlusu Mecnun Mert, özellikle Simav ve çevresinde yetişen sebze ve meyveleri kurutacaklarını söyledi. Simav’ın verimli topraklara sahip bir ilçe olduğunu ifade eden Mert, ilçede üretilen pek çok meyve ve sebzenin yeterince değerlendirilemediğini kaydetti. Simav’da bolca üretilen meyve ve sebzeleri jeotermal enerjiden yararlanarak kurutup ekonomiye kazandıracaklarını dile getiren Mert, Belediye Başkanı Kasım Karahan’ın da tesis için destek verdiğini söyledi. Deneme üretiminden çok başarılı sonuçlar elde ettiklerini vurgulayan Mert, "Tesiste Eynal Kaplıcaları’nda yeraltından çıkan 130 derecelik jeotermal enerjiyi kullanarak doğal ve katkısız meyve ve sebze kurutacağız. Tesisin tam kapasiteyle çalışması durumunda ilçeden en az 15 aileye istihdam sağlanacak. Hazır çorba, makarna, kek ve bisküvi sanayinde çalışan işletmelere katkısız doğal hammadde desteği sağlanacak" dedi.