KAYSERİ Doğalgaz Dağıtım Paz. Tic. A.Ş. (Kayserigaz), ölümlere yol açan gaz zehirlenmelerine dikkat çekerek, zehirlenme nedenleri ve alınacak önlemler konusunda halkı uyardı. Yetkililer, özellikle mevsim geçişlerinde bacaların mutlaka temizlenmesi gerektiğini söyledi.
Kayserigaz yetkilileri, doğalgazın zehirsiz bir gaz olduğunu belirterek yaralanma ve ölümlere yol açan zehirlenmelerin doğrudan doğalgazla ilgili olmadığını, diğer tüm yakıtlarda olduğu gibi yanma sonucu oluşan karbonmonoksitin zehirlenmelere sebep olduğunu söyledi. Yetkililer, özellikle bacalı doğalgaz kullanıcılarını uyararak bu tür zehirlenmelerin başlıca sebepleri olarak doğalgaz yakıcı cihazlarının (kombi) bağlandığı bacaların temizlenmemesi, bakımının yapılmaması veya baca malzemelerinin zaman içerisinde deformasyona uğraması olduğuna dikkat çekerek, şu uyarıları yaptılar:
"Baca sensörünün bulunmaması ya da iptal edilmesi nedeniyle görevini yapamaması sonucu olarak haneye yayılan gazın farkına varılamaması, ne yazık ki istenmeyen olayların diğer bir sebebi arasında. Doğalgaz diğer yakıtlara göre bacalarda kirliliğe neden olmaz; çeşitli dış etkenlerin (rüzgar, sarsıntı vs.) yanı sıra, doğalgazdan önce kullanılan kömür, odun gibi yakıtlar, bacalarda is ve kurum oluşturur. Gerekli bakım ve temizlik yapılmadan doğalgaz kullanılması durumunda, gazın yanmasıyla ortaya çıkan atık gazlar, bacada yoğuşmaoluşturur. Oluşan bu yoğuşma baca içerisindeki kurum ve isleri yumuşatmakta, yumuşayan kurum ve isler ile birlikte baca içindeki harç parçaları da kabararak baca içine dökülmekte, dolayısıyla da tıkanmalara yol açmaktadır. Bu tıkanıklıklar, bacanın çekişini kısmen ya da tamamen engelleyerek atık (karbonmonoksit) gazların geri tepmesine ve ortama yayılmasına sebep olur."