KONYA'da 25 yıl Mevlana Müzesi'nde müdürlük yaptıktan sonra emekli olan Erdoğan Erol, yüzyıllardır kulaktan kulağa aktarılan, Mevlana toprağa verilirken, oğlunun ilmine ve irfanına duyduğu saygı yüzünden, babasının sandukasının doğrularak ayağa kalktığı söylentisine açıklık getirdi. Bunun doğru olmadığını belirten Erol, Mevlana öldüğünde, babası Bahaeddin Veled'in mezarında söylentiye konu olan sandukasının bulunmadığını, sonradan konduğunu belirtti.
Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü'nde seminere konuşmacı olarak katılan Mevlana Müzesi eski müdürü Erdoğan Erol, Mevlana'nın öldükten sonra babası Bahaeddin Veled'in mezarının yanına defnedildiği sırada, babasının sandukasının ayağa kalktığı söylentileri olduğunu hatırlattı. Söylentinin yüzyıllardır kulaktan kulağa devam ettiğine dikkat çeken Erol, konuyla ilgili 8 yıl süren bir araştırma yapıp kitap yazdığını ifade etti. Mevlana'nın ölümünün ardından vasiyeti üzerine babası Bahaeddin Veled'in mezarının yanına defnedildiğini hatırlatan Erol, şunları söyledi:
''Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin ölümünün ardından Selçuklu Sultanı İkinci Gıyaseddin Keyhüsrev, gösterişli bir türbe ile birlikte Mevlana'nın mezarının üzerine konulmak üzere normal sanduka ölçülerine nazaran oldukça büyük ceviz ağacından baş tarafının yüksekliği 2 metre 65 santimetre olan, 2 metre 91 santimetre uzunluğunda, 1 metre 15 santimetre eninde ahşap bir sanduka yaptırdı. Sanduka üzerine de Kuran-ı Kerim'den ayetler, Mesnevi ve Divan-ı Kebir'den ölüm ve ahiret temalarını anlatan beyitler yazdırdı.
Mevlana'nın oğlu Sultan Veled 1312 yılında ölünce babasının hemen yayına defnedildi. İki mezarın üzerinde, tek kişilik bir sanduka bulunduğu için daha sonra dönemin padişahı Kanuni Sultan Süleyman gök mermerden Mevlana ve oğlu Sultan Veled için eni 3 metre 10 santim, boyu 3 metre 80 santimetre ve yüksekliği de 89 santimetre olan yeni bir sanduka yaptırdı. Mevlana'nın eski ahşap sandukası 1565 yılında yerinden kaldırılarak, yeni mermer sanduka yerleştirildi. Üzerinde Kuran-ı Kerim'den ayetlerin yazılı olduğu ahşap sandukanın da Mevlana'nın babası Bahaeddin Veled'in Horasan çamurundan yapılmış sandukasının üstüne konuldu."
Bu gelişmelerin rivayetin doğru olmadığını kanıtladığını belirten Erol, "Görüldüğü gibi Mevlana'nın ölümünde, babası Bahaeddin Veled'in mezarı üzerinde rivayete konu olan baş taraf yüksekliği 2 metre 65 santimetre olan, 2 metre 91 santimetre uzunluğunda, 1 metre 15 santimetre eninde ahşap sanduka yoktur ki, ayağa kalkmış olsun. Kaldı ki böyle bir maddi kalkış da söz konusu olamaz" dedi.