TÜRKİYE Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Van'da yapılacak baro binasının arazisini görmek ve stajyer avukatlara ilk dersi vermek için Van'a geldi. Ders sırasında elektriklerin kesilmesi üzerine Feyzioğlu, "Marmaray'da da olabilirdik. Cep telefonlarını açın sağdan sola, soldan sağa sallayın. Çok romantik oldu iki paragraf da şiir okuyabilirim" dedi.
Van'da inşa edilecek baro binasının arazisinde incelemelerde bulunmak üzere kente gelen TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, Van Adliyesi konferans salonunda stajyer avukatlarla biraraya geldi. Stajyer avukatlara ilk dersi veren Feyzioğlu, avukatlık mesleğinin önemini ve toplumdaki yerini anlattı.
'ADALETLİ BİR SONUCA VARILABİLMESİ İÇİN SAVUNMA VAZGEÇİLMEZDİR'
Yargının gerçeğe ulaşabilmesi, suçluyu suçsuzdan, haklıyı haksızdan ayırabilmesi, adaletli bir sonuca varabilmesi için savunmanın vazgeçilmez unsur olduğunu anlatan Feyzioğlu, şöyle devam etti:
"Bunu, bizim el birliğiyle anlamak istemeyenlere inatla, kararlılıkla anlatmamız gerekiyor. Çünkü uygulamada biz avukatlar yargının kurucu unsuru değil, adeta yargının önündeki engel olarak görülüyoruz. İşte çağdaşlıkla geri kalmışlık arasındaki fark da bu. Kendine çağdaş diyen hiçbir devlet düzeninde, savunma yargının önündeki engel değil, yargının kurucu unsurudur. Biz olmazsak, hakimler, sıradan birer bürokrattan ibaret kalır. Hangi düzen olursa olsun uyuşmazlığı çözen biri var. Ama sadece demokratik hukuk devletlerinde gerçek anlamda savunan var. Gerçek anlamda savunanı sistemden çıkarttığımızda hakim dediğimiz kişi aslında egemenin emirlerini yerine getiren bir memura dünüşüyor. Savcı da egemenin iradesini topluma baskı yoluyla dayatan bir güce dönüşüyor. Hakime de savcıya da görevlerinin meşruiyetini veren biziz."
Türkiye'deki 109 hukuk fakültesinde ders veren profesör sayısının yetersiz olduğuna dikkat çeken Feyzioğlu, "Dolayısıyla en büyük sorunumuz meslekte düşen kalite. Bunu, onu bunu suçlayarak hele hele devletin açtığı sınavı kazanmış, mezun olmuş kardeşlerimizi suçlayarak çözmemiz mümkün değil. Bunun çözümü staja girerken bir değerlendirme yapmaktır. Düzenlememizi yaptık bakanlığa gönderdik. Yürütmeyi durdurma kararı verilmezse ağustos sonundan itibaren staja başvuran her hukuk fakültesi mezunu artık staj yeterlilik belgesini göstermek zorunda kalacak" diye konuştu.
Bu arada Feyzioğlu'nun konuşması sırasında salonda elektrikler kesildi. Bunun üzerine Feyzioğlu, "Marmaray'da da olabilirdik. Cep telefonlarını açın sağdan sola, soldan sağa sallayın. Çok romantik oldu, iki paragraf da şiir okuyabilirim" dedi. Salondakiler de bu sözleri kahkahalarla güldü. 1 dakika sonra jeneratör devreye girince salon aydınlandı. Ancak kısa süre sonra bu kez jenerötör de arızalanınca elektrik tekrar kesildi ve bir daha gelmedi. Bunun üzerine basın mensupları dışarı çıkartıldı ve toplantı sona erdirildi.