İZMİRLİ gazeteciler Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin organizasyonuyla yaptıkları basın açılamasıyla, 27 gün önce görev için gittiği Suriye’de kaçırılan Milliyet Gazetesi foto muhabiri Bünyamin Aygün’ün serbest bırakılması çağrısı yaptı.
Suriye’de kaçırılan foto muhabiri Bünyamin Aygün’ün serbest bırakılması için meslektaşları harekete geçti. İstanbul, Ankara, Trabzon, Antalya’yla birlikte aynı anda İzmir’de de Aygün’ün özgür kalması için basın açıklamaları yapıldı. İzmir’de Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde toplanlan gazeteciler, “Bünyamin Aygün’e özgürlük”, “Free Bümyamin Aygün”,“Gazeteciler hedef değildir” pankarları açtı. Basın açıklamasını okuyan Foto Muhabirleri Derneği İzmir Temsilcisi Kadir Kemaloğlu, tutsak olan meslektaşları Bünyamin Aygün’ün bir an evvel salıverilmesini istedi. Tüm yetkilileri Bünyamin Aygün’ün özgürlüğüne kavuşması için göreve çağırdı.
Kemaloğlu, “Tek amacı haber yapmak, kamuoyuna bilgi vermek olan gazeteciler, Suriye’deki çatışmalar sürerken uluslararası hukuka uymayan şekilde kaçırılılıyor, hedef alınıyor, tutsak ediliyor. Aylardır, cebinde sarı basın kartı taşıyan Bashar Kadumi’den haber alınamamaktadır. Kameraman Cüneyt Ünal aylarca süren tutsaklığın ardından pazarlıklarla salıverilmiştir. Bu kez Milliyet foto muhabiri Bünyamin Aygün, Suriye’de hukuksuzca hedef alınmıştır. Bugün hemen yanı başımızdaki Suriye, gazeteciler için dünyanın en tehlikeli bölgesi haline gelmiştir. Suriye’de 2011 Mart ayından bu yana 25 gazeteci hayatını kaybetti. Bünyamin Aygün gibi onlarca gazetecinin tutsak olduğu biliniyor. Bashar Kadumi gibi onlarcası da kayıp” dedi.
Umut içinde Bünyamin’den gelecek iyi bir haber beklediklerini, Milliyet Gazetesi’nin çabalarını da takdirle izlediklerini belirten Kadir Kemaloğlu, “Ancak tüm girişimlerin sonuçsuz kalması ve geçen 27 gün bizi meslektaşımızın hayatı ve sağlığı konusunda da endişeye sevk ediyor. Bünyamin Aygün’ün, ailesine, sevenlerine ve biz meslektaşlarına bir an evvel kavuşması için yetkililerden yardım bekliyoruz. Arkadaşımızın acil olarak özgürlüğe kavuşması için başta hükümetimiz ve Dışişleri Bakanlığı'nı göreve çağırıyor, muhalefet partilerini de bu çabaya ortak olmaya davet ediyoruz. Suriye’deki eli silahlı tüm gruplara hatırlatıyoruz; Gazeteciler, tarafsızdır. Tek çabaları kamu oyunun bilgi almasıdır. Canları pahasına boynunda makine, omuzunda kamera taşıyan meslektaşlarımız, Suriye’deki masum halkın yaşadıkları dramı dünyaya duyurmak için çalışmaktadır. Bünyamin Aygün, düşman değildir. Gazeteciler hedef değildir. Lütfen Bünyamin Aygün’ü serbest bırakın” diye konuştu.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel de yaptığı konuşmada, Aygün’ün serbest bırakılması çağrısına katıldıklarını söyledi. Sertel, “Aygün hiçbir siyasi düşünceye, amaca hizmet etmek düşüncesinde değildir. Sadece mesleğinin ve kendi gazetesinin görevinin peşindeydi. Onu ellerinde bulunduranlara sesleniyoruz. Türkiye’de gazeteciler zaten çok büyük sıkıntılar içerisinde. Çok büyük çileler çekiyorlar. Türkiye’de gazetecilik mesleğini onurlu başı dik insanlar ayakta tutma gayreti içindedir. Aygün sadece ve sadece orada yaşanan savaşın tarafı değil, savaşın bir dünyanın kamuoyuna taşınmasında haberci olarak görev yapıyor. Hemen özgür bırakılmasını istiyoruz. Başbakan, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, devlet büyüklerine bu konuda duyarlı olmaları çağırısı yapıyoruz” dedi.
Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Halil Hüner de Aygün’ün serbest bırakılması için girişimlerin arttırılmasını istedi.
Açıklamaya, gazeteciler ve meslek örgütleri temsilcileri katıldı.