İZMİR’deki dört meslek odası tarafından yapılan ortak açıklamada, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu ve değişiklik yapılan yönetmelik ile çok sayıda işletmenin denetim dışı bırakıldığı belirtilerek bunun gıda güvenliği konusunda sorun yaratacağı uyarısında bulunuldu.
Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Yılmaz, Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Yönetim Kurulu Başkanı Saadet Çağlın, İzmir Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı H. Gökhan Özdemir ve Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ferdan Çiftçi, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu ve değişiklik yapılan yönetmelikle ilgili olarak ortak bir basın açıklaması yaptı. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nde yapılan açıklamada, 5996 sayılı yasa ile gıda güvenliği konusunda meslek mensuplarının istihdamının sınırlandırıldığına dikkat çekildi. Bu durumun ortaya çıkardığı sorunların her gün arttığı, çözüm üretmek yerine 7 Ocak 2014 tarihinde Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik’te yapılan değişiklikle, gıda işletmelerinde istihdamı zorunlu olan gıda, kimya, ziraat mühendisleri ile veteriner hekimlerin bağlı oldukları meslek odalarınca belgelendirilmesi zorunluluğunun kaldırıldığı kaydedildi.
Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Yılmaz; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın işverenlerin baskılarına boyun eğerek gıda güvenliğinin önemli bir ayağının sakatlandığını savundu. Yılmaz, "Tarladan, çiftlikten sofraya gıda güvenliğinin sağlanmasında görev alan tüm meslek disiplinlerinin odalarınca belgelendirilmesi sayesinde, sektörde zorunlu olarak istihdam edilen meslek mensuplarının görevlerini sürdürebilecekleri iş koşulları denetlenmekteydi. Kayıt dışı ve diploma ticareti engellenmekteydi. Yapılan bu yasa değişikliği ile meslek odalarımızın Anayasa ve kanunlarından aldıkları mesleki icra yetkileri yok sayılmaktadır. Odaların sahip oldukları mesleki denetim yetkisi ile verdiği kamusal hizmetin başka bir kurum tarafından sağlanmasının mümkün olmadığı bilindiği halde bu değişiklik yapılmıştır" dedi.
'TOPLUMA ZARARI OLACAK'
Yılmaz, odalarını siyasetin vesayetine teslim etmeyeceklerini kaydetti. Hülya Yılmaz, "Oy kaygısı ile bu konuda tüm sorumlulukları işverene bırakarak, gıda güvenliğini ALO 174 hattına endeksleyerek sorunların çözülemeyeceği açıktır. Bundan böyle bu sektörde istihdam dahil kayıt dışı sorunu artacaktır. Gıda mühendisleri, kimya mühendisleri, veteriner hekimler ve ziraat mühendisleri asgari ücretle çalıştırılacaktır. Bu durumun başta bu ülkeyi yönetenler, gıda güvenliği ile ilgili meslek mensuplarına hak ettiği ücreti vermekten kaçıranlar da dahil olmak üzere kimseye faydası olmayacak ama en önemlisi topluma zararı olacaktır" dedi.
'DENETLENMESİ GEREKİYOR'
Gelecek dönemde gıda güvenliği sorunlarının daha da artabileceğine dikkat çeken Ferdan Çiftçi ise "Halkımızın güvenli gıdaya ulaşabilmesi için sektörde çalışanların mutlaka denetlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Yasal yetkimiz ve mesleki sorumluluğumuz gereği olarak, bu alanı denetlemeye devam edeceğiz" dedi. Yönetmelikle gıda işletmelerinde istihdamı zorunlu olan gıda, kimya ve ziraat mühendisleri ile veteriner hekimlerin bağlı bulundukları meslek odalarınca belgelendirilmeleri zorunluluğunun kaldırıldığını dikkat çeken Çiftçi, bu durumda, sahte diploma ve belge ile çalışanların ortaya çıkabileceğini, üretecekleri gıdaların halk sağlığını tehlikeye sokabileceğini söyledi.