İlker KILIÇASLAN/MANİSA, () - MANİSA mesir macununun; macun, lokumu, çayı ve çerezinden sonra şimdide şerbeti yapıldı. Dr. Mesir firması tarafından üretilen Mesir Şerbeti, piyasada 1 liradan raflardaki yerini aldı.
Manisa'da 3 yıldan bu yana mesir macunu ve lokumu üretimi yapan Dr. Mesir firması, 1 yıllık Ar-Ge çalışması ardından mesir şerbeti üretimine başladı. Osmanlı kültürününün vazgeçilmez içeceklerinden şerbet, mesir macunu ile karışarak Manisalılar'ın beğenisine sunuldu. Osmanlı şerbetine mesir macununu karıştırmak için 1 yıldır Ar-Ge çalışması yaptıklarını dile getiren Dr. Mesir firmasını sahibi Tolga Fulcuoğlu, şöyle dedi:
"Mesir macununun birçok çeşidini yaptım. Lokumunu, macunun, çayını ürettik. Mesir macununun en büyük özelliklerinden biri içindeki baharatların insan sağlığına verdiği şifalardır. Halk tarafından çok sevilen mesir macununun özellikle kış aylarında tüketilmesi tavsiye ediliyor. Yaz aylarında ise serin bir içeceğe çok ihtiyaç olduğunu hissettik. Daha sonra firma olarak geriye dönerek kültürümüzü inceledik. Osmanlı kültüründe şerbeti incelemeye başladık. Gazsız bir içecek. Daha sonra, 'Şerbete mesir macununu karıştırabilir miyiz?' diye bir Ar-Ge çalışması yaptık. Bir senedir bunun çalışmasıyla uğraştık. Bu sene piyasa çıkardık. Bu üründe şu an lezzet ve içerik bakımından başarıyı elde ettik."
HARARETİ ALIYOR, METABOLİZMAYI GÜÇLENDİRİYOR
Şerbetin Osmanlı kültüründe bazı baharatlarla çeşitlendirilebildiğini vurgulayan Fulcuoğlu, şöyle devam etti:
"Şerbet, sadece yaz aylarında harareti alıyor. Ancak Mesir Şerbeti hem harareti alıyor hem de metabolizmayı güçlendiriyor. Ayrıca mesir macununun şifa olduğu tüm rahatsızlıklara fayda getirmektedir. Şerbet yapımı çok zor olmayan, dayanıklılık açısından kısa dönemli bir ürün. Ürünümüzde, pancar şekeri kullanıyoruz. Asla mısır şurubu glikozu tercih etmiyoruz. Baharatları damıtma sistemiyle ilave ettik. Bu nedenle sağlıklıdır. Böylece şerbetin dayanıklılığı daha uzun oluyor." 
Fulcuoğlu, mesir şerbetinin 200 mililitrelik bardak içinde soğuk olarak market, süpermarket ve bakkallarda raflarda 1 liraya satışa sunulmaya başlandığını, önümüzdeki aylarda çeşitli illere bayilikler açarak Türkiye geneline yayılmaya hedeflediklerini söyledi.

FOTOĞRAFLI