AMASYA'nın Merzifon ilçesinde yaşayan Ermeni asıllı Dildilian kardeşlerin, 1872-1923 yıllarında bölgede çektikleri fotoğrafları torunları aile arşivinden gün yüzüne çıkardı. Daha önce İstanbul'da da düzenlenen sergi bugünde ailenin yaşadığı Merzifon'da açıldı.
Amasya'nın Merzifon ilçesinde yaşayan ermeni asıllı Dildilian ailesinin, fotoğrafçılıkla uğraşan Tsolag ve Aram Dildilian kardeşler ile anneleri Hayganuş'un anılarını Dildilian kardeşlerin yeğeni Maritsa Medaksian, ailenin diğer kuşaklarına anlattı. Dildilian ailesinin 3'ncü kuşak torunu, ailede bulunan ve 1872-1923 yıllarında Sivas, Merzifon, Samsun, Konya ve Amasya’da çekilen 600'ün üzerindeki fotoğrafları aile koleksiyonundan çıkardı.
Ailenin üçüncü kuşak torunlarından Armen Tsolag Marsoobian tarafından bir araya getirilen fotoğraflar ilk olarak geçen nisan ayında İstanbul’da, sergilendi. Fotoğraflar bu defa Tsolag ve Aram Dildilian kardeşlerin yaşadığı topraklara Amasya'nın Merzifon ilçesine getirildi.
'Bir Ermeni ailesinin yitik geçmişine tanıklıklar Dildilian Kardeşlerin objektifinden (1872-1923)' isimli sergi, tarihi Taşhan’da açıldı. Açılışa Merzifon Belediye Başkanı Ak Partili İskender Doğru ve Armen Tsolag Marsoobian ile vatandaşlar katıldı.
Armen Tsolag Marsoobian burada bu sergiyi açmaktan mutlu olduğunu belirterek, "Aileme ait fotoğrafları yaşadıkları topraklara getirdiğim, bu topraklarla buluşturduğum için çok mutluyum" dedi.