Mustafa İNSAN-İbrahim MAŞE-Mehmet İNCE/ MERSİN, () - MERSİN’de Alevi Dernekleri, bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu üyeleri, İstanbul Okmeydanı'ndaki olaylarda Uğur Kurt’un öldürülmesini protesto etti. Protesto sonrası bir grup eylemci ile polis çatıştı.
Merkez Yenişehir İlçesi İstemihan Talay Bulvarı üzerinde bulunan Cemevi’nden yürüyüşe geçen Alevi Kültür Dernekleri üyesi yaklaşık 250 kişi, ‘Bir Ölür Bin Doğarız, Bizi Öldürmek Kurtuluş mu? yazılı pankart ile Forum Alışveriş ve Yaşam Merkezi’ne kadar yürüdü. Yürüyüşe CHP Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı ve Mersin Baro Başkanı Alpay Antmen’de destek verdi. Forum AVM’de bulunan Atıf Yılmaz Meydanı’nda bekleyen bazı siyasi ve sivil toplum kuruluşu üyesi yaklaşık 150 kişi ile buluşan eylemciler, ortak bir basın açıklaması yaptı. Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Efe Engin yaptığı açıklamada, "Cemevi bahçesinde akrabasının cenaze töreni için bekleyen Uğur Kurt adlı yurttaşımız, akrep diye tabir edilen araçtan inen bir polis tarafından başından vurularak ağır yaralanmış ve tüm müdahalelere rağmen kurtulamamıştır. Devlet terörüne yeter artık. Adaletsizliğe, vicdansızlığa, cemevlerimize saldırılara, ölümler üzerindeki ayrımcılığa yeter artık" dedi.
CHP Mersin Milletvekili Atıcı ise Başbakan Erdoğan’ı eleştirerek, "Gerek inanç ayrımcılığı, gerekse ırk ayrımcılığı yaparak her türlü ayrımcılığı siyasi emelleri uğruna kullanarak kendi tabanını konsolide etmeye çalışan bir Başbakan istemiyorum"diye konuştu.
Konuşmaların ardından grup, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerinden yürüyüşe geçerek, İsmet İnönü Bulvarı üzerinde bulunan Ak Parti Yenişehir İlçe binasına doğru hareket etti. İlçe binasının yaklaşık 100 metre önünde polis barikatı ile karşılaşan eylemciler ile polis arasında gerginlik yaşandı. Barikatın 30 metre geriye çekilmesi ile basın açıklaması yapan Alevi Kültür Dernekleri üyeleri, açıklamanın ardından dağıldı.
Cadde üzerinde slogan atarak beklemeye başlayan yaklaşık 100 eylemci, barikat kurarak polise taş, sapan ve havai fişeklerle saldırmaya başladı. Polisler ise eylemcilere plastik mermi ile müdahale etti. Yaklaşık yarım saat boyunca polis ile eylemciler arasında yaşanan çatışma, TOMA’ların müdahalesi ile sona erdi. TOMA’nın geldiğini gören eylemciler ara sokaklara girerek dağıldı. Polisin ara sokaklarda yaptığı kovalamaca sonucu 8 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Mİ,İM (SÜ/RT) (FOTOĞRAFLI)