Gülhan DEMİRCİ/ MERSİN, () - MERSİN'in merkez Mezitli İlçesi'nde bu yıl beşincisi düzenlenen Soli Güneş Festivali'nde, üniversite öğrencileri küresel ısınmaya ve alternatif enerjilere dikkat çekmek için yaptıkları güneş enerjili araçları sergiledi.
Festival alanında kurulan proje pazarında yerini alan Hatay Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi, Mersin Üniversitesi ve Ceyhan Teknik Endüstri Meslek Lisesi'nden akademisyen ve öğrenciler, güneş enerjisi sistemleri ile çalışan otomobiller ve bir tekneyi ziyaretçilerin beğenisine sundu.
GÜNEŞ ENERJİSİYLE 1 SAAT
Festivalde tanıtılan araçlardan Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü ve Elektrik-Elektronik Bölümü öğrencileri tarafından imal edilen, ortalama hızı 55 kilometre olan güneş otomobili ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Güneş enerjisiyle çalışan üç tekerlekli araçta, 8 metrekarelik bir alanda tek kişi seyahat edebiliyor. 360 kiloluk aracın üzerinde bulunan güneş panelleri ile 1 saat içerisinde kendi bünyesinde bulunan aküleri şarj eden araç, tam dolu iken 1 saat süreyle yol kat edebiliyor.
Öğrencilerin hazırladığı güneş enerjisi ile çalışan otomobili inceleyen Mezitli Belediye Başkanı CHP'li Neşet Tarhan, gençlerin böylesine önemli projelere imza atmalarının gelecek adına ümitlerini yeşerttiğini söyledi. Türkiye'nin güneş enerjisi kullanımına uygun bir ülke olduğunu ancak bunun yeterince değerlendirilemediğini savunan Tarhan şöyle dedi:
"Dünyada güneş enerjisini kullanmak için çalışmalar yapılmakta, güneş enerjisiyle çalışan arabalar üretilmektedir. Biz de bu doğrultuda önemli projelere imza atmak istiyoruz. Gençlerimizin böylesine önemli projelere imza atmaları gelecek adına ümitlerimi korumamı sağladı. Biz de belediye olarak alternatif enerji çeşitlerini Türkiye'nin gündemine taşımaya çalışacağız."

FOTOĞRAFLI