Mustafa ERCAN/ MERSİN, () - MERSİN'de bir araya gelen Greenpeace gönüllüleri, dünyanın yenilenebilir enerjiyle çalışan ilk ışıklı pankartını açarak Fukuşima felaketi anıp, Türkiye Hükümeti'ni nükleer yerine temiz enerjiyi tercih etmeye çağırdı.
Japonya’da gerçekleşen depremin ardından meydana gelen Fukuşima nükleer felaketinin üçüncü yıl dönümünü hatırlatmak için Adnan Menderes Bulvarı sahil kesimindeki Barış Meydanı'nda bir araya gelen Greenpeace gönüllüleri, güneş enerjisiyle çalışan dev bir pankart açtı. Üzerinde ışıklı harflerle ‘Fukuşima ders olsun, enerjimiz temiz olsun’ yazan pankart Greenpeace gönüllüleri tarafından bir haftada üretildi. 11 Mart’ta Fukuşima’nın yıl dönümünde gerçekleşecek etkinlik, Berkin Elvan’ın ölümü nedeni ile ertelenmişti.
Greenpeace Akdeniz Mersin Yerel Koordinatörü Cem Kapukaya, "Fukuşima’da yaşanan felaketin üzerinden 3 yılın üzerinde zaman geçti. Hala etrafa radyasyon yayılmaya, insanlar evlerinden uzak yaşamaya devam ediyor. 160 Binin üzerinde insan evlerini terk etmek zorunda kaldı ve nükleer endüstri gerekli tazminatları vermedi. Felaketin ardından binlerce çocuk, ömürleri boyunca maruz kalacakları radyasyona çok kısa bir sürede maruz kaldı. Rüzgar ve güneş potansiyeli açısından Avrupa’da bir numara olan Türkiye’de böylesi riskli bir yatırıma girilmesi anlaşılır gibi değil. Ömrü yaklaşık 40 yıl olan bir nükleer santralin etkileri milyonlarca yıl devam ediyor. Nükleer santral, çocukların ve gelecek nesillerin geleceğiyle oynanan bir kumar. Hükümeti, çocuklar için daha aydınlık bir gelecek planlamaya, bunun için de nükleerden vazgeçerek temiz enerjilere yatırım yapmaya çağırıyoruz" dedi.

ME (SÜ/RT) (FOTOĞRAFLI)