MERSİN'in merkez Akdeniz İlçesi'nde zabıta ekipleri sokakta dilendirilen ve çalıştırılan çocukları topladı. 18 Temmuz'dan bu yana sokaklardan toplanan 156 çocuktan 143'ünün Suriyeli olduğu belirtildi.
Özellikle insan hareketliliğinin yoğun olduğu kent merkezi, cami önleri ve trafik ışıklarında uygulama yapan Akdeniz Belediyesi'ne bağlı zabıta ekipleri, su satmaya çalışan, araç camlarını silen, peçete satan, baskül ile tartı yapan veya dilenen çocukları alarak ailelerine teslim etti. Akdeniz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve emniyet görevlilerinin de destek verdiği çalışmada çocuklar ve aileleri sokaklardaki tehlikeler hakkında bilgilendirildi.
SURİYELİ ÇOCUKLAR ÇOĞUNLUKTA
18 Temmuz'da başlayan çalışmada Arapça bilen bir zabıta memuru da dilenen kadınlar ve çocuklarla konuşarak, dilenmelerinin yanlış olduğunu ifade etti ve dilenenlere nakdi yardım için başvurabilecekleri kurum ve kuruluşlar hakkında bilgi verdi. Bugüne kadar sokaklardan toplanan dilenci ve çalışan çocukların yüzde 92'si Suriyeli çıktı. Zabıta ekipleri tarafından 18 Temmuz'dan bu yana yapılan dilenci operasyonlarında, sokaklarda dilendirilen veya çalıştırılan 156 çocuktan 143'ünün Suriyeli olduğu belirtildi.
ÇETELERİN ELİNE DÜŞEBİLİRLER
Akdeniz Belediyesi Başkanı BDP'li Fazıl Türk, uygulama hakkında yaptığı açıklamada yakın zamanda ekibe 1 psikolog ile 1 pedagogun da katılacağını belirterek şunları söyledi:
"Giderek büyüyen Suriyeli mülteciler sorunu, sosyal ve toplumsal sorunların yanı sıra, özellikle vicdani açıdan çözülmesi gereken acil bir sorundur. Devlet kurumları, mülki ve yerel idareciler, görev ve sorumluluklarını azami derecede yerine getirmeli ve koordineli şekilde soruna kalıcı ve sürekli çözüm üretilmelidir. Uygulama kapsamında görevliler, bu çocukları sokaktan alarak evlerini tespit ediyor ve ailelerine teslim ediyor. Evleri ziyaretlerinde, sokağın taşıdığı büyük risklere karşı Suriyeli aileleri uyarıyor. Bu durum sosyal bir travmaya yol açmakla birlikte, bir yandan vicdani bir yandan da güvenlik açısından çözülmesi gereken bir sorundur. Ne yazık ki minicik çocuklar, akan trafikte sürücülere su satarak, araba camlarını silerek, can güvenliklerini tehlikeye atıyor. Çocukların, uyuşturucu, kapkaç veya hırsızlık çetelerinin eline düşme ihtimali söz konusu. Bu çocukların bedeni ve psikolojisi üzerinde onarılması güç yaralar oluşuyor. Sokakta çalıştırılan veya dilendirilen çocuklara yönelik başlayan uygulamanın belli bir bitiş tarihi yok. Sorun tamamen veya çok büyük ölçüde çözülünceye dek uygulama devam edecek."
Fazıl Türk ayrıca, yaptıkları çalışmanın geçici bir çözüm olduğunu ve bu nedenle de çocukların dilendirilmesi ve çalıştırılmasına kalıcı bir çözüm bulunması gerektiğini belirterek, "Devlet, mülki ve yerel idareciler sorumluluk alarak bu yarayı iyileştirmekle görevlidir. Acilen bu insanların barınma, beslenme ve istihdam ihtiyaçları çözülmelidir. Halkımız da duyarlı olmalı, dilenciliği özendirici tutumlardan uzak durmalıdır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI