İbrahim MAŞE/ MERSİN, ()-MERSİN'de İnsan hakları savunucuları, çocuk cezaevlerinin kapatılması için bir araya gelerek '2014 Yılında Türkiye Çocuk Cezaevleri Gerçeği' paneli düzenledi.
Mersin Barosu Konferans Salonu'nda düzenlenen panele Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, Mersin Tabip Odası Başkanı Dr.Ful Uğurhan, Nükleer Karşıtı Platform Dönem Sözcüsü Sabahat Aslan, akademisyenler, hukukçular ve insan hakları savunucuları katıldı. 2 gün sürecek olan panelde, çocuk cezaevlerinin kapatılarak nasıl bir modelin hayata geçirilmesi gerektiği masaya yatırıldı. 4 çocuğu cezaevinde olan Ayşe Eksik, yaşadığı sıkıntıları panelde katılımcılarla paylaştı. Türkçe bilmediği için Kürtçe konuşması tercüme edilen Eksik, "Ben tek başımayım ve 4 tane tutukluya bakmak zorunda kalıyorum. Her biri ayrı cezaevinde olduğu için ulaşım konusunda sıkıntı yaşıyorum. İnsan Hakları Derneği aracılığı ile defalarca dilekçe yazdık hepsinin aynı cezaevine alınması için. Şu ana kadar yanıt verilmedi"dedi.
'İçeride ve Dışarıda, Çocuklara Yönelik Devlet Şiddeti ve Mücadele Yolları' hakkında katılımcılara bilgi sunan Hacettepe Üniversitesi İİBF Sosyal Hizmet Bölümü Araştırma Görevlisi Sedat Yağcıoğlu şu görüşlere yer verdi:
"Çocuklara yönelik hem dışarıda hem içeride özgürlüğü temel olarak ihlal eden kurum olarak karşımıza devlet çıkıyor. Çocuklarımız hem içeride hem dışarıda tutsak alınıyor. Peki bu özgürleşmenin temel hareket noktaları hangi hatlarda olabilir? Bana göre iki hat var. İlki, devlet korumasının çocukları hiçbir şekilde özgürleştireceğine inanmadığım hata. Çocukların gereksinim duydukları takdirde devlet koruması altına alınmasını değil, devlet olabildiğince uzağa özgürleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir diğer problem, aile yaklaşımının sosyal destek boyutunu dışarıda tutarak, çocukların özgürlüğünün nasıl da kontrol edilebildiği mekanizmalara dönüştüğüne dikkat etmek gerekiyor. İçeride ve dışarıda tutsak alma biçimlerini devlet ve aile odağında incelemekte fayda var. Türkiye Cumhuriyeti kuruluş sürecindeki kurucu ideologlar, temel olarak çocukları hep geleceğe hapsettiler. Çocuklar geleceğimiz, yarınımız, ülkemizin yarını dediler. Çocukların bugünü ile ilgilenmedik. Halbuki çocuklar bugün yaşıyorlar. Bugün hem kendi yaşamlarına hem toplumsal yaşama etki edebilecek güçteler. Çocuklar da biz yetişkinler gibi yurttaşlar. Bunu unutmamız gerekiyor."
Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği yetkilisi Zeynep Mutlu ise, cezaevinde kalan çocuklar ile ilgili yaptıkları çalışmaları katılımcılarla paylaştı. Sosyal hizmetler çerçevesinde çocuklarla yapılan konuşmaları sunum halinde katılımcılara aktaran Mutlu, çalışmalar neticesinde cezaevindeki çocukların çoğunun çocukluğuna dair hiçbir şey hatırlamadığını, çocukların adalet sistemine karşı güvensiz olduklarını ve çocukların cinsel istismara uğradığını söyledi.
Çocuk cezaevlerinin enine boyuna tartışıldığı panel, forum ve görüş bildirimleri ile son bulacak.

İM(AŞ/BK/AK) (FOTOĞRAFLI)