MERSİN Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Türkiye'de ilk kez hayata geçirdiği 'Açık Adliye Günleri' kapsamında temsili mahkeme kurularak vatandaşlara ve öğrencilere adliye tanıtıldı.
Proje kapsamında lise ve ortaokul öğrencileri adliyeye davet edilirken jandarma, polis ve bazı il müdürlükleri stant kurdu. Kurulan stantlarda katılımcılara bilgi verilirken K-9 polis ve jandarma köpekleri büyük ilgi gördü. Stantların gezilmesinin ardından Aile Mahkemesi'nde temsili bir boşanma davası görüldü. Öğrencilerin bir kısmı duruşma salonuna alınırken, kalan öğrenciler de konferans salonunda duruşmayı kurulan sinevizyondan canlı izledi. Duruşma öncesinde hakim mahkemede bulunan kişilerin kimler olduğunu ve nerelerde oturduğunu anlattı. Temsili olarak görülen dava gerçeği aratmadı. Mahkeme sonunda hakim boşanmak için mahkemeye başvuran çifti ve şahitleri dinleyerek çifti boşadı. Temsili mahkeme öncesi açıklama yapan Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Ayhan Turhan, proje örneğinin yurt dışında gördüklerini belirterek, kentte hayata geçirmek istediklerini söyledi. Bu nedenle de gerekli çalışmaların yapıldığını belirten Turhan, "Hayata geçireceğimiz proje ile adliyemizi vatandaşlara tanıttık. Ortaokul ve lisede okuyan öğrencilerimizi davet edip, Mersin Adliyesi'ni tanıtıp temsili bir mahkeme izlettik. Duruşma nasıl yapılmaktadır, hakim, Cumhuriyet Savcısı nerede durmaktadır, ne tür fonksiyon ifade etmektedir, şahitseniz mahkemeye geldiğinizde nerede şahit iseniz nerede duracaksınız, eğer bir davayı izlemek istiyorsanız nerede oturmanız gerekir bunları bizzati göstermek istedik" dedi,
Adliyelere halkın biraz soğuk baktığını ifade eden Turhan, "Ayrıca proje kapsamında orta okul ve lise öğrencilerine yönelik olarak da 'Adliyeden ne anlıyorsunuz, adliye nedir' konulu bir de kompozisyon yarışması düzenledik. Bu yarışma sonucu öğrencilerimize çeşitli hediyeler dağıtacağız. Buradaki temel maksadımız adliye ile işi olmayanlar, tanımayanlar hak arama yöntemini ve bilincini geliştirmek isteyenler için özellikle gençlerimizi ve insanlarımızı Mersin Adliyesi'ne bekliyoruz" diye konuştu.
Öğrenciler adliye ve mahkemeleri gezerek adliye ve çalışanları konusunda bilgi sahibi oldu.