MERSİN Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye'de bir ilke imza atarak hayata geçirdiği Açık Adliye Günleri Projesi ile öğrencilere ve halka adliyeyi anlatacak. Başsavcı Ayhan Turhan, temsili duruşmaların da yapılacağı proje ile insanlara adliyenin sıcak yüzünün tanıtılacağını söyledi.
Basın toplantısı düzenleyerek projenin tanıtımını yapan Ayhan Turhan, projeyi yurt dışında gördüklerini ve yaptıkları çalışmalarla Mersin'de hayata geçirdiklerini belirtti. Öğrencilere ve vatandaşlara adliyenin temsili duruşmalarla Aile ve Ağır Ceza Mahkemeleri'nin canlandırılarak anlatılacağı proje kapsamında ortaokul ve lise öğrencilerini adliyeye davet edeceklerini ifade eden Turhan, "Onlara Mersin Adliyesi'ni tanıtıp temsili bir mahkemeyi izleteceğiz. Duruşma nasıl yapılmaktadır, hakim, cumhuriyet savcısı nerede durmaktadır, ne tür fonksiyon ifade etmektedir, şahitseniz mahkemeye geldiğinizde nerede şahit iseniz nerede duracaksınız, eğer bir davayı izlemek istiyorsanız nerede oturmanız gerekir bunları bizzat göstermek istedik. Bu nedenle halkımızı özelliklede hedef kitlemiz olan kitle olarak tespit ettiğimiz öğrencilerimizi 7 Aralık günü saat 10.00-16:00 arasında Mersin Adliyesi'ne bekliyoruz" dedi.
'ADLİYEMİZİ TANIYIP SICAK YÜZÜNÜ GÖRSÜNLER'
Projenin tanıtımını günler önceden yaptıklarını vurgulayan Turhan, "Tanıtım çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca proje kapsamında orta okul ve lise öğrencilerine yönelik olarak da 'Adliyeden ne anlıyorsunuz, adliye nedir' konulu bir de kompozisyon yarışması düzenledik. Bu yarışma sonucunu da arkadaşlarımız değerlendirdiler. Bunun sonuçlarını da cumartesi günü öğrencilerimizle paylaşıp, çeşitli hediyeler dağıtacağız. Buradaki temel maksadımız vatandaşlarımız ile adliyede sorunları olanlar bir şekilde adliyeye geliyorlar. Ama adliye ile işi olmayanlar, tanımayanlar hak arama yöntemini ve bilincini geliştirmek isteyenler için özellikle gençlerimizi ve insanlarımızı Mersin Adliyesi'ne bekliyoruz. Adliyemizi tanıyıp, sıcak yüzünü görsünler. Çünkü genelde adliyeler soğuk yüzle tanınmaktadır. Bizim soğuk yüzümüzü değil sıcak yüzümüzle tanısınlar" diye konuştu.