MERSİN, ()-MERSİN'in Tarsus İlçesi deniz sahiline 12 carette caretta deniz kaplumbağası ölüsü vurdu.
Tarsus İlçesi'nin Karabucak Ormanı ve Kazanlı sahili bölgesinde ayrı ayrı noktalarda deniz kaplumbağası ölüleri gören vatandaşlar durumu yetkililere bildirdi. Bölgeye gelen Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü ekipleri, sahilde 12 carette caretta ölüsü bulundu. Ekipler, balıkçı ağına takılarak öldüğü belirlenen 2 deniz kaplumbağasını incelemek için götürürken diğerlerini de gömdü.
BALIKÇILAR HASSAS DAVRANMALI
Yaşanan kaplumbağa ölümleri ile ilgili açıklama yapan Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, kaplumbağaların balıkçılık faaliyetleri nedeni ile öldüğünü ifade ederek şunları söyledi:
"Maalesef bu ölümler bu aylarda görülen şeyler. Kaplumbağalar, üreme dönemi olduğu için sığ sularda görülüyor. Yani kıyıya 20 metre ile 5 metre arasında görülebiliyor. Bu mesafede kaplumbağalar balıkçı ağlarına takılabiliyor. Akciğer solunumu yaptıkları için de suyun yüzeyine çıkıp oksijen almaları gerekiyor. Ağlara takılınca yukarı çıkmadıkları için maalesef boğularak ölüyorlar. Ölen deniz kaplumbağaları, nerde olursa olsun akıntı ile beraber sahile sürükleniyor. Bu yüzden toplu şekilde kıyıya vurdukları görülebiliyor. Burada balıkçılara büyük görev düşüyor. Özellikle uzatma ağı olan balıkçılar lütfen çok dikkatli davransın. Deniz kaplumbağaları tamamen zararsız canlılardır. Bu yüzden korkup kaplumbağalara vurma ya da bir şekilde etkisiz hale getirme gibi davranışlarda bulunmayın. Oksijensiz kaldığı için kaplumbağa şoka girer ve baygınlık geçirir. Onları ağdan çıkarıp denize atmanız ölümüne neden olur. Balıkçılardan ricam, kaplumbağayı teknenize alın ve kendine gelene kadar lütfen onu koruyun. Üreme sezonu başladığı için artık daha sık bu kaplumbağalar ile karşılaşabilirsiniz. Lütfen kaplumbağalara karşı hassas davranın."

AŞ(BK/AK) (FOTOĞRAFLI)