– CUMHURİYET dönemi sanayisinin sembol kuruluşlarından olan Merinos Fabrikası’nın eski çalışanları, Bursa Kent Konseyi’nin (BKK) organizasyonuyla Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi içinde yer alan eski fabrika tesislerin 76'ncı açılış yoldönümünü kutladı.
Bursa’da 1938 yılında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından hizmete açılan Merinos Fabrikası’nın eski çalışanları, BKK Merinos Çalışma Grubu tarafından düzenlenen programda bir araya geldi. Buluşma öncesinde BKK Merinos Çalışma Grubu Temsilcisi Bülent Adısönmez ve üyeler, Atatürk büstüne çelenk bıraktı. Merinos Fabrikası’nın açılışının 76’ncı yıldönümünün kutlandığı programa, BKK Başkanı Semih Pala, Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı ve Bursa Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez, Müzeler Şube Müdürü Muhterem Çevik ve çok sayıda fabrikanın eski çalışanı katıldı. Çalışanların yıllardır görmediklerini mesai arkadaşlarıyla hasret giderdiği buluşmada, hatıralar da yad edildi. “MERİNOS BİR HAYAT ÜNİVERSİTESİ GİBİ YAŞATILIYOR”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende konuşan BKK Başkanı Semih Pala, Merinos Fabrikası çalışanlarının Türkiye’nin ve şehrin sosyal, kültürel, ekonomik, siyasal ve sportif hafızası olduğunu söyledi. Türkiye’nin ilk yıllarında Merinos’un en güçlü sanayi fabrikası olduğunu hatırlatan Pala, süreç içerisinde dünya ve Türkiye’deki ekonomik gelişmeler sonucu fabrikanın kapatıldığını anlattı. Bursalıların Merinos Fabrikası’nı sahiplendiğini ve atıl bırakılmadığını belirten Pala, “Merinos Fabrikası döneminde sürdürülen canlı hayat, günümüzde de devam ediyor. Sosyal hayatın, kültür ve sanatın merkezi oldu. Merinos Fabrikası ülkeye örnek olacak şekilde hala kullanılmaktadır. Merinos Fabrikası bir hayat üniversiteydi. Büyükşehir Belediyesi, geçmişimize, tarihimize ve Merinosluların alın terine sahip çıktı. Merinos bir hayat üniversitesi gibi yaşatılıyor. Binlerce insanın eğitim gördüğü, girip çıktığı, faaliyetlerde bulunduğu merkez olarak yaşatılıyor” dedi.
Merinos Parkı içerisinde oluşturulan tesisler hakkında da bilgi veren Pala, Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nin (Merinos AKKM) yılda 500 bin kişi hareketiyle yoğun şekilde çalıştırıldığını, Orkestralar Şube Müdürlüğü ve BUSMEK’te binlerce insanın eğitim gördüğünü, Bursa Kent Konseyi’nde gönüllülerle birlikte topluma faydalı faaliyetler yapıldığını aktardı. Merinos Tekstil Sanayi Müzesi ve Merinos Enerji Müzesi’nin de şehrin belleğini Merinos Parkı’nda sergilediğini söyleyen Pala, yakın zamanda Bursa Göç Tarihi Müzesi’nin de hizmete açılacağını belirtti.
Bursa Kent Konseyi Başkanı Merinos Çalışma Grubu temsilcisi Bülent Adısönmez ise yen bir 2 Şubat’ta daha birlikte olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Merinos’un özelleştirilmesi üzerine dünya ve Türkiye markası olan Merinos Fabrikası’nın yaşatılabilmesi için çalışmalar yaptıklarını belirten Adısönmez, diğer örneklere bakıldığında kendilerini şanslı hissettiklerini ifade etti. Aynı dönemde kurulmuş birçok fabrikanın günümüzde atıl olarak bırakıldığını anlatan Adısönmez, “Merinos’un Türk ekonomisine ve Bursa’ya yaptığı katkıların unutulmamasını, gelecek kuşaklara aktarılmasını istedik. Merinos Fabrikası, şehrin sosyal, kültürel ve sportif hayatında hep öncü olmuştur. Çalışanlar da gerek fabrika içerisinde, gerekse özel hayatlarında sosyal dayanışma sergiledi. Bursa’da ilk kooperatifleri, tekstil sendikasını Merinoslular kurdu. Fabrikanın kapatılmanın ardından tüm tadilat, taşınma ve ağaçların bakımı işlerini yakından takip ettik. Merinos AKKM’nin kurulmasının ardından Merinos Tekstil ve Sanayi Müzesi’nin oluşturulması için çaba gösterdik” dedi.
Programın sonunda konuklar Merinos Tekstil Müzesi’ni gezdi.