Engin ÖZMEN/EDİRNE, () - EDİRNE’de Türkiye ile Yunanistan sınırının bir bölümünü oluşturan Meriç Nehri’nden Avrupa Birliği projesiyle çıkarılan tonlarca kum, nakliye masrafları nedeniyle 2 yıldır alıcı bulamayınca Vali Dursun Ali Şahin’in girişimleri sonucu tren vagonlarıyla götürüleceği İstanbul’da pazara çıkarılacak. Her gün 720 tonun trenle taşınacağını ifade eden Vali Şahin, "İstanbul Büyükçekmece’de 10 dönümlük kiralık yer bulduk. Meriç kumu artık pazara inmiş olacak" dedi.
Yunanistan ile Türkiye sınırının bir bölümünü oluşturan Meriç Nehri’nin taşıdığı kumlara 2 yıldır alıcı aranıyor. Akıntı nedeniyle yılda 2 milyon metreküp gelen kum, satılması halinde derinliği 8 metre olan Meriç Nehri’nin yatağını rahatlatacağı için taşkın riskini de ortadan kaldıracak. Bu nedenle taşkın riskini oluşturan kumları düşük maliyetle elden çıkarmak isteyen Edirne Valiliği, nakliye masrafları nedeniyle alıcısı bulunmayan kumlar için bu kez de İstanbul pazarını deneyecek. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, kumların trenlerle taşınması konusunda Devlet Demir Yolları ile görüşmelerin sürdüğünü söyledi. İlk etapta yolcu trenlerine eklenecek 20 vagonda günde 720 ton kumun İstanbul Büyükçekmece’de kiralanan 10 dönümlük arsaya taşınması planlandı.
ŞİRKET KURULACAK
Şirket kurarak nakliye sorununu trenle çözmek isteyen Edirne Valisi Dursun Ali Şahin şunları söyledi:
"Günde 20 vagon, her vagon 36 ton alıyor. Buradan İstanbul’a kum nakli olacak. Orada 10 dönümlük kiralık yer bulduk. İstanbul Büyükçekmece’de ve oradan Meriç kumu artık pazara inmiş olacak. Bununla ilgili yeni bir şirket kurulacak. Bu işten DSİ çok büyük kazancı olacak. Çünkü Meriç’in temizlenmesi büyük meblağlar tutuyor. Meriç temizlenmediğinde derinliği ne kadar azaldıkça çevreye yayılması, oradaki sınır ihtilaflarının artmasına, bunun yanında sel felaketinin sebep oluyor."
KOYUNLAR OTLUYOR
Yaklaşık 2 yıl önce Avrupa Birliği projesiyle nehirden çıkarılan tonlarca kumun bırakıldığı Süravi Köprüsü mevkii koyunların otladığı kıyı haline geldi. Vali Şahin, kumları İstanbul’da ciddi alıcılar için pazara çıkaracaklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu kumu almak suretiyle Meriç Nehri kendi mecrasında akmış olacak ve inşallah çevreye zarar vermemiş olacak. Şimdi şirket kurma çalışmaları devam ediyor. Dün Devlet Demiryolları Genel Müdürü ile görüştüm. Ton başına biraz fiyat yüksek geldi. Buradan giden yolcu trenlerinin arkasına 20 vagon bağlanacak hepsi bu kadar. Böyle vagonlar da varmış. Her gün 20 vagon böylece İstanbul’a sevkiyatı yapmış olacağız. Bu da güzel bir gelişme oldu. Hep DSİ karlı, hem Özel İdare ona göre oradan harç alacak. Açıkçası Edirneli'ler bu işten karlı çıkacak."

FOTOĞRAFLI