Yavuz KUŞDEMİR/ UŞAK, () - UŞAK’ın Sivaslı İlçesi’ne bağlı Akarca Köyü’ne ait merada, Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesi Uygulama Alanı kurulmak istenmesi köylüleri, ikiye böldü. Köylülerden bazısı karşı çıkarken, muhtar Erdoğan Tural’ın da aralarında bulunduğu bir kısmı da köyün kalkınmalarına yardımcı olacağını savundu. CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz ise protokolü inceleyeceğieni söyledi.
Akarca Köyü’ne ait yaklaşık 2 bin dekar büyüklüğündeki meraya kurulması planlanan Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesi Uygulama Alanı köylüleri ikiye böldü. Bini büyükbaş yaklaşık 2 bin hayvanın olduğu Akarca Köyü’nde, 100 hanede yaşayan yaklaşık 500 kişinin büyük bir bölümü hayvancılık ve tarımla geçindiklerini belirtip, bölgenin ellerinden gitmesi halinde hayvan otlatacak yer bulamayacaklarından endişe ettiklerini söyledi. Köylülerden Şahin Kural, "Muhtar, köylüden habersiz, üniversiteyle protokol imzalamış. Hiçbir şeyden haberimiz yok. Bu köylünün ölüm fermanı demek. Biz fakülte falan istemiyoruz. Meramızı istiyoruz" dedi.
İKİ ÇOBAN İÇİN VAZGEÇMEM
Akarca Köyü’nün 10 yıllık muhtarı Erdoğan Tural, söz konusu meraya Uşak Belediyesi tarafından 2005 yılında çöplük yapılmak istendiğini hatırlatıp, "Buna sonuna kadar karşı çıktım. Köylünün menfaat için de her şeyi yaparım. Ancak, iki çoban hayvan otlatacak diye köye yapılacak yatırıma karşı çıkmanın akıl alacak yanı yok” dedi.
Uşak Üniversitesi’ni bacasız fabrikaya benzeten Muhtar Tural, "Köyümüzün geleceğini kurtaracak olan Ziraat Fakültesi hem köyümüz kalkındıracak hem de köyümüze katkı sağlayacak. Altın madeni için Gümüşkol Köyü nasıl servis hizmetleri başlatıp kendini kurtardıysa, bizler de servis ağı kurarak öğrencilerimizi köyümüze taşıyıp yeni bir sektör yaratabiliriz. Köyümüze yeni bir ekmek kapısı açılacak" diye konuştu.
YARISI KÖYLÜYE KALABİLİR
Sorunlarını dinlemek için geldiği Akarca Köyü’nde köylülerin yanında tartışmaları üzerine zor anlar yaşayan CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, köy merasında ziraat fakültesi kurulmasının köylüye maddi olarak çıkar sağlayacağını düşündüğünü söyledi. Milletvekili Yılmaz, "Okulda köylüye gelir getirecek kafeterya gibi alanlar yaratılabilir veya meranın bir bölümünden faydalanması için bir sistem oluşturulabilir. hem köylü mağdur olmaz hem de gelir sağlayabilir. Protokolü inceleyeceğim” dedi.

YK (İÖ/RT) (FOTOĞRAFLI)