MEKSİKA CUMHURBAŞKANI EFES’TE
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto ile ve eşi Angelica Rivera Hurtado de Pena, Antik Efes Kenti’ni gezdi. Konuk Cumhurbaşkanı ve eşine, İzmir Valisi Mustafa Toprak ve eşi Selime Toprak eşlik etti. Efes Antik Kenti’ne üst kapıdan giriş yapan konuk Cumhurbaşkanı rehberinin anlattıklarını ilgiyle dinledi.
Cumhurbaşkanı Nieto, Rehber Nail İzmirli'den çok merak ettiğini söylediği antik kent içindeki 'Latrina' adı verilen dönemin umumi tuvaletleri hakkında detaylı bilgi aldı.
ANTİK KENTTE TURİZM ANLAŞMASI
Daha sonra iki ülke arasındaki turizm anlaşması için antik kentteki Celsus Kütüphanesi önünde protokol imzalandı. İmza töreni için hazırlanan masada Cumhurbaşkanı ve eşinin yanı sıra İzmir Valisi Mustafa Toprak, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı ile Meksika Turizm Bakanı Claudia Ruiz Massieu da yer aldı.
Yerli ve yabancı 100’e yakın gazetecinin önünde imzaların atılmasının ardından konuşan Nieto, ülkesinin Türkiye’yi ziyaret eden ilk cumhurbaşkanı olarak onur duyduğunu ve yine böylesi bir tarihi mekanda ziyaretinin sona ermesi nedeniyle ayrıca mutlu olduğunu ifade etti. Efes gibi değerli bir yerde bu toplantının yapılmasının kendisi için çok önemli olduğunu belirten Nieto, “Türkiye, gerçekten çok önemli kültürel zenginlikleri barındıran, insanlık tarihinde yeri olan, medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir ülke. Meksika olarak biz de çok önemli medeniyetlere ev sahipliği yaptık. İnsanlık tarihine topraklarımızın katkısı büyük. Türkiye'nin bulunduğu konum gereği Asya ve Avrupa'ya, Meksika ise Kuzey ve Latin Amerika arasında bir kapı. Türkiye ile kardeşlik bağlarımızı ekonomik, kültürel bilimsel, teknolojik ve güven alanında da geliştirmek istiyoruz” dedi.
Ziyareti sırasında çok farklı anlaşmalar imzalama imkanı bulduğunu da ifade eden Nieto, “Çok kısa bir sürede gerçekleştirilebilecek bir serbest ticaret anlaşmasında da önemli adımlar atmış bulunuyoruz. İmzalanan yasal belgeler iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni bir aşamaya gelmesini sağlayacak. Bu başlangıç noktasından itibaren sonraki görüşmelerimizde turizm, ticaret gibi alanlarda kat ettiğimiz yolu değerlendirme fırsatımız olacak” diye konuştu.
“DİPLOMATİK İLİŞKİLER İVME KAZANACAK”
Meksika Turizm Bakanı Claudia Ruiz Massieu de Türkiye ile Meksika arasındaki çok fazla olan benzerliklerin iki ülke halkını kardeş kıldığını söyledi. Massieu, iki ülkenin de önemli medeniyetlere ev sahipliği yaptığını vurguladı.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı ise iki ülkenin coğrafi uzaklıklarına rağmen diplomatik ilişkilerin 1865 yılında başladığını ve 1927 yılında imzalanan anlaşma ile gelişme gösterdiğini anlattı.
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Nieto ile beraberindeki heyettekiler, Celsus Kütüphanesi önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
HACI OLDULAR
Daha sonra Meryemana Evi’ne geçildi. Burada papaz Ezio tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Nieto ve yanındakiler, hacı olmanın ilk gereği olan duayı yaptı. Eşi ve çocuklarıyla birlikte bahçedeki bölümde mum yakan Nieto, kutsal çeşmelerden su içip, kendisinin ve eşinin alnına sürdü, Meryemana heykeli önünde fotoğraf çektirdi.
Meksika Cumhurbaşkanı, Meryemana evini ziyaret eden Kıyı Ege Belediyeler birliği üyelerinin isteklerini kırmayarak birlikte hatıra fotoğrafı çektirirken, eşi Angelica Rivera Hurtado de Pena da bu arada Efes ve Meryemana evinde bol bol alışveriş yaptı. Özellikle Meryemana evinden ikona ve dini içerikli bir sepet dolusu alışveriş yapan first leydiye bir ara eşi de yardımcı oldu.