ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Azman, Türkiye'deki cruise sektörünün büyüme hazının, dünyadaki son 10 yıl ortalamasının yaklaşık 3 katı olduğunu söyledi.
Akdeniz Kruvaziyer Limanlar Birliği'nin (MedCruise) 43'üncü genel kurul toplantısı, Antalya'nın Alanya İlçesi'nde başladı. Akdeniz limanlarını temsil eden MedCruise'nin genel kurul toplantısı 22 ülkeden 70 delegenin katılımıyla Türkiye'de ilk kez Alanya'da yapılıyor. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası'nda başlayan genel kurulun açılışına, Deniz Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Azman, Alanya Belediye Başkanı Ak Parti'li Hasan Sipahioğlu, MedCruise Başkanı Stavros Hatzakos, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak ile sektör temsilcileri katıldı.
KRUVAZİYER TURİZMİNİN GELECEĞİ TARTIŞILACAK
Açılış konuşmasını yapan MedCruise Başkanı Stavros Hatzakos, Alanya'nın sadece denizi ve tarihi kalıntılarıyla değil, kruvaziyer turizminde de Akdeniz'in önemli bir merkezi haline geldiğini söyledi. Yeni ve büyük pazarlara yönelmek için mesleki kurslar açtıklarını ve bütün kruvaziyer şirketleriyle bağlantılar kurduklarını belirten Hatzakos, "Bu genel kurulda ise Akdeniz'deki kruvaziyer turizminin geleceğine odaklanmaya çalışacağız. Genel kurulu, bu bölgedeki kruvaziyer turizmi için yapılan en önemli etkinlik olarak görüyorum" dedi.
'14 YIL ÖNCE TOPLANTI YAPTIK'
Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu ise "Şu anda toplandığımız salon Alanya için çok önemli. Yaklaşık 14 yıl önce burada Alanya'nın vizyonuyla ilgili toplantılar gerçekleştirdik. Bu toplantılardan biri de şu andaki limanımızın hayata geçirilmesiyle ilgiliydi. Gelmiş olduğunuz kent binlerce yıl farklı medeniyetleri barındıran, birbirini yok etmemiş ve bugün de 50'den fazla ülkeden yaklaşık 30 bin mülk sahibi kişiye ev sahipliği yapıyor" diye konuştu.
EN HIZLI ANTALYA BÜYÜYOR
ATSO Başkanı Çetin Osman Budak da Antalya'nın dünyanın 4'üncü büyük turizm destinasyonu olduğuna dikkati çekti. Akdeniz çanağında bu hızla büyüyen başka bir turizm bölgesi olmadığını öne süren Budak, Alanya'nın kruvaziyer turizminden, havayoluyla olduğu kadar turist almasını temenni etti.
DÜNYA ORTALAMASININ 3 KATI
Deniz Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Azman ise dünyada cruise sektöründe son 10 yılın büyüme oranının yüzde 7 olduğunu söyledi. Türkiye'ye son 10 yılda gelen yolcu rakamlarına bakıldığında dünya ortalamasının 3 katına yakın olduğuna işaret eden Azman, "Kaptanlıktan buraya geldim ve dolayısıyla dünyanın değişik yerlerini görme fırsatım oldu. Ancak kendi memleketimde Alanya gibi bir yeri bu vesileyle gördüm ve itiraf etmeliyim ki çok etkilendim. Cruise turizmi açısından çok önemli bir destinasyon olmaya namzet bir limanmış" diye konuştu.
Konuşmaların ardından MedCruise Başkanı Hatzakos tarafından ATSO Başkanı Budak ve Deniz Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Azman'a üzerinde kuş figürü yer alan şilt verildi. Davetlilerin salondan ayrılmasının ardından genel kurul basına kapalı devam etti.