Emre BAYLAN/ANTALYA, () - ANTALYA'da Muratpaşa Belediyesi'nin CHP'li meclis üyeleri, Manisa'nın Soma İlçesi'nde meydana gelen maden faciasında yaşamını yitiren 301 madenci için meclise baretle katıldı. CHP Grup Sözcüsü Songül Başkaya, Soma'da yaşananın bir katliam olduğunu belirterek, "Bu 'Madenciliğin fıtratında var' denilip geçiştirilmeyecek kadar önemlidir" dedi.
Antalya'da Muratpaşa Belediyesi'nin Haziran ayı olağan meclis toplantısında CHP'li meclis üyeleri, Soma'da yaşanan maden faciasında yaşamını yitiren 301 işçi için madenci baretleriyle oturuma katıldı. CHP'li Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal da madenci baretini başkanlık divanında yanına aldı.
CHP Grup Sözcüsü Songül Başkaya, Soma'da 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan olayın basit bir iş kazası olmadığının çok açık olduğunu belirterek yaşananları katliam olarak değerlendirdi. Madende 301 işçinin öldüğünün resmi rakamlar olduğunu, fakat hayatını kaybeden madenci sayısının daha fazla olduğunu savunan Başkaya, "Bu 'Madenciliğin fıtratında var' denilip geçiştirilmeyecek kadar önemlidir" dedi. Başkaya, Soma'da yaşananların baş sorumluları olarak sürdürülen özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarını işaret etti. CHP Sözcüsü, ayrıca, 31 Mayıs'ta 1'inci yılını geride bırakan Taksim Gezi Parkı eylemlerinde hayatını kaybedenleri anarak konuşmasına devam etti. Başkaya, meclisin aynı zamanda Nazım Hikmet'in ölüm yıldönümü 3 Haziran'da toplandığını da hatırlatarak, Hikmet'in 'Hürriyet Kavgası' şiirini okuyarak konuşmasını tamamladı.
CHP'nin ardından söz alan Ak Parti Grup Sözcüsü Cemal Öner ise Soma'da hayatını kaybeden maden işçilerini andı, fakat CHP'li Başkaya'nın iddia ettiği sayılarda gayriresmi bir rakam bulunmadığını söyledi. Ak Partili Öner, CHP'nin anmalarına karşılık Miraç Kandili'ni kutladı, küme düşen Antalyaspor için üzüldüklerini, PTT Birinci Lig'e çıkan Alanyaspor için sevindiklerini aktardı. Öner, Avrupa Birliği ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katıldığı törenle CHP'den istifa ederek Ak Parti'ye katılan Ercan Merthatun'a da "Hoş geldin" dedi.
Öner'in ardından söz alan CHP'li Başkaya, Ercan Merthatun'un meclis üyeliğinin düşürülmesi için Muratpaşa İlçe Seçim Kurulu'ndan başlayacak ve Yüksek Seçim Kurulu'na kadar devam ettirilecek hukuki süreci başlattıklarını söyledi. CHP'den Ak Parti'ye geçen Merthatun'un katılmadığı mecliste Ak Parti ve MHP'li 3 üyenin mazeret dilekçeleri kabul edilirken, şehir dışında olduğu gerekçesiyle meclise mazeret sunan Merthatun'un dilekçesi CHP'nin oy çokluğuyla reddedildi.

EB(HA/BT) (FOTOĞRAFLI)